Реклама / Ads
7| 2709 |24.03.2024 НОВИНИ

Журналистът Йово Николов: И ГЕРБ, и ПП-ДБ не искат избори

.
Журналистът Йово Николов Източник: БГНЕС
"Очевидно е, че и ГЕРБ, и ПП-ДБ не искат избори." Това мнение изрази пред БНР журналистът от "Капитал" Йово Николов.
 

"Спънките в преговорите са свързани основно със Закона за съдебната власт, с който трябва да бъдат довършени промените в Конституцията. Другите са свързани с реформата в специалните служби и начина, по който се номинират и избират председателите на регулаторите. Умишлено ГЕРБ и ДПС разводниха разговора в посоката, че властта трябва да се споделя и че искат повече министри. Разговорът беше нарочно насочен към постовете в Министерския съвет, за да се заобиколят тези проблеми, които са основополагащи в преговорите", каза още експертът.

 

Според него законът за спецслужбите "е така измислен, че да има някаква споделена отговорност между изпълнителната власт и президентската власт":





"В последните 3-4 години президентът, в лицето на Румен Радев, злоупотреби с тази споделена отговорност. Когато бяха служебните правителства, назначени от него, той си назначи шефове на служби - тук има конфликт на интереси, защото назначен от него кабинет му предлага да избере шефове на служби, които то предлага. Поради тази причина се иска да се направи промяна в закона, така че президентът да няма никакво отношение в специалните служби, а президентът да решава това", смята журналистът.

 

Той бе категоричен, че законът така трябва да бъде измислен, че да няма особено значение кой управлява службите.





"Пропуска се, че ПП-ДБ в споразумението поставят срок за промяната в службите - 31 юли. И това оставя празно в споразумението, което Мария Габриел е подписала". 

 

Николов уточни, че "в момента се занимаваме с реформата в съдебната система, която Христо Иванов предложи 2015 г. Бойко Борисов е магьосник по отношение на това да отлага някакви неща. И двете страни в момента са заложници на онази провалена съдебна реформа, защото тогава Христо Иванов си подаде оставката като министър на правосъдието, а тези, които провалиха тогава реформата, бяха ГЕРБ и ДПС."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 4379 |24.03.2024 Мария Габриел оттегля кандидатурата си за министър-председател, ГЕРБ няма да участват в преговори за втори мандат . 7| 2494 |24.03.2024 Полша ще поиска обяснение от Москва, след като руска крилата ракета е нарушила въздушното й пространство . 4| 2750 |24.03.2024 Анализатори: По-вероятно е да има правителство, ротацията да се осъществи, въпреки всички препятствия и раздори . 1| 2388 |24.03.2024 Станишев: За България е по-добре да има правителство – с ясни приоритети и прозрачна формула на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads