Реклама / Ads
37| 5632 |02.10.2013 НОВИНИ

Кабинетът оцеля

.
Източник: Булфото
Вотът на недоверие срещу кабинета "Орешарски" беше отхвърлен в пленарна зала със 86 гласа "за" и 111 гласа "против". Гласуваха общо 217 народни представители.
 

Парламентът започна работа, след като председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че в залата има кворум и откри заседанието. Депутати от всички парламентарни групи са в пленарна зала.

ГЕРБ ще участва в обсъждането на оставката на председателя на парламента Михаил Миков, съобщи пред журналисти лидерът на партията Бойко Борисов. На въпрос какво ще е днешното поведение на депутатите от ГЕРБ, той заяви: „Както винаги на работа - отговорно". На въпрос дали ще се регистрират в зала Борисов каза: „Естествено, ако има кворум".

"Предлагам точка първа от дневния ред да отпадне и да насрочите дебатиране по внесения вот на недоверие към правителството", заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той показа разпечатка от регистрирането на депутатите на 26 септември. „До 09:35 часа са регистрирани 86 народни представители. Това означава, че в 09:35 часа не е имало съответния кворум, за да се открие заседанието. В тази стенограма първоначално е обявено, че председателят поради липса на кворум обявява 30-минутна почивка", добави той.

"Регистрацията се извършва чрез електронната система. Какво се случи на 26 септември? Председателят нареди квесторите да извършат преброяване. В правилника пише, че квесторите могат да помагат на председателя, но преброяването може да бъде извършено от секретари на Народното събрание преди гласуването. Очевидно е незаконно това, което сте гласували на 26 септември. На 26-ти нямаше регистрирани законно народни представители", каза още Лазаров.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че това е било заявено и на заседанието на 26 септември. „Няма нов момент във възражението", каза той.

Депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков каза: "Има решение на Конституционния съд от 5 октомври 1995 г., което казва, че разбирането при кворум трябва да се отчита от компютърна система, е погрешно. Броят на гласувалите показва тези, които са участвали в гласуването, а не тези, които са присъстваме в залата. Да престанем с този измислен спор".

„За" предложението, направено от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров, гласуваха 85 народни представители, „против" - 110.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6320 |01.10.2013 Кабинетът спасява хората с лоши ипотеки . 18| 4612 |24.09.2013 Райчев: Успехът на Орешарски за 100 дни е, че кабинетът оцеля . 17| 5750 |17.09.2013 Корнелия Нинова сигурна, че кабинетът няма да падне, сега . 38| 5250 |07.09.2013 Кабинетът с шанс за оцеляване до евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads