Реклама / Ads
17| 4795 |09.09.2014 НОВИНИ

Кадиев: Преференциалният вот е революция в българската политика

.
"Преференциалният вот е революция в българската политика. Той позволява на избирателите да пренареждат листите и да гласуват за кандидати, които познават и на които вярват, не за спуснати партийни аристократи." Това пише в своя Facebook профил Георги Кадиев.
 
"Този вот веднъж вече сработи. На европейските избори през май тази година 26% от гражданите гласуваха преференциално. В най-големия район в страната, столичния 23 избирателен район, процентът на преференциите надхвърли 35%. В цялата страна общо 29 кандидати от всички листи събраха над 5% преференции спрямо листите си. Това е сигурен знак, че преференцията е постижима и ефективна. На предстоящите избори тя ще сработи още по-отчетливо", подчертава бившият депутат от Коалиция за България.

"Във всички партии на сигурните предни позиции се подреждат лоялни на ръководствата лица, пазещи статуквото или поне незастрашаващи съответните партийни лидери. Понякога за местата в листите се плаща от бизнес кръгове и хора с корпоративни интереси. Само гражданите нямаха своето право на избор, даваше им се списък с партии и те гласуват. С новите изборни правила вече именно избирателите имат последната дума", категоричен е Кадиев.

По негови думи, преференциалният вот е начинът да се промени политиката у нас.

"Ако покажем, че преференцията работи, за да си депутат вече няма да е достатъчно да си послушен любимец на партийна централа. Вече хората ще могат да държат сметка на избраниците си поименно за всяко решение, което не е в техен интерес. И ако не са доволни, просто ще гласуват за личностите в партията, които не са отстъпвали от техните интереси", обосновава се той.

"На един следващ етап преференциалният вот може да доведе до това регионални специфики карат депутатите от определени избирателни райони да гласуват съгласно интересите на района, а не съгласно партийната директива.
Преференциалното гласуване може да изчисти листите на всички партии от абонираните им водачи. Защото често водачите на листи са едни и същи, размествани из избирателни райони из цялата страна. Места, които не познават. Избиратели, които не познават", добавя Георги Кадиев.

"Преференциалният вот е уникален шанс да се покаже на партийни ръководства кои са кандидатите, които избирателите искат. Той може да доведе до реална, качествена промяна в лицата в българския парламент и оттам в начина на правене на политика у нас. Преференциалният вот прехвърля отговорността на избрания народен представител от вярност пред ръководството към вярност пред избирателя. Това е и начинът повече местни хора да влязат в парламента, израснали и работили именно в съответните региони и да се разчита, че след мандата си тези хора ще се върнат пак в града, който са представлявали", пише още той.

По негови думи, именно с активно използване на преференциите гражданите могат да си върнат инициативата в правенето на политика, като те посочват избраниците си персонално и при нови избори да могат да им откажат преизбиране по същия начин.

"Не е необходимо да променят партийните си предпочитания, за да изразят недоволството си от политиката досега. Могат просто да пренаредят листите така, както ги предпочитат те. Това е революция. Нека се възползваме от нея, преди да са я забранили. Същите тези партийни ръководства, които тази революция ще застави да се променят", завършва публикацията си Георги Кадиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5186 |07.09.2014 Кадиев: Наказаха ме с деветото място в листата . 5| 5189 |27.08.2014 Кадиев: Драма няма, има преференция . 23| 5488 |18.08.2014 Г.Кадиев: Листитe в БСП - промяната се отлага! . 63| 5543 |13.08.2014 Кадиев: БСП ще бъде размазана на 5 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads