Реклама / Ads
1| 4302 |21.01.2016 НОВИНИ

Кадровата смяна дискредитира ВСС, обяви президентът

.
Росен Плевнелиев
"Като гражданин съм длъжен да заявя, че начинът , по който беше проведена тази извънредната кадрова промяна, дискредитира Висшия съдебен съвет (ВСС). Не заради персоналната промяна, а заради принципите" - така президентът Росен Плевнелиев коментира решението на съвета вчера да направи представляващ институцията излъчения от парламентарната квота Димитър Узунов.
 
Припомняме, че Узунов е подозиран, че е изпратил есемеса до премиера Бойко Борисов, който породи поредните подозрения за смесване на властите.

"Ние очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. кой друг, ако не те, да зададат принципите. Като гражданин съм разочарован от това действие. Като президент виждам, че се намираме в изключително важен момент, в който институциите трябва да се съсредоточат върху усилията за приемане на "реформата на реформите", каза държавният глава. По думите му демонстрираният вчера от ВСС подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има или няма съдебна реформа и ако я има, кой да има думата там. Алтернативите са задкулисното взимане на решение, от другата - принципни, публични, добре обосновани тези, добавя той.

Плевнелиев отговори на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат. "Твърде рано е да се обявяват кандидатури. Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено, със сигурност ще бъде наказан от народа. Ранното стартиране на дебатите около президентските избори, ще промени дневния ред на обществото, а той не е партийните калкулации за изборите, а голямата тема за справедливостта".

На въпрос за промени в Конституцията за президентските избори, лансирани от АБВ, държавният глава отвърна, че промени в основния закон се правят с принципна позиция по принципни въпроси. Допълни, че държи на принципна изборното законодателство да не се променя поне шест месеца преди гласуването, защото това създава обществено недоверие. Призова политиците да спазят този принцип.

В обширното си изявление Попова акцентира на необходимостта от ясна стратегия за развитие на обществото и то с акцент върху образованието и социалната справедливост. Тя  се обърна към политиците с въпроса: "Кога ще имаме доктрина за нацията?".

Вицепрезидентът акцентира на необходимостта България да бъде социалната държава, с върховенство на правото и ценностите и силен акцент върху образованието. "Елитите, които са пропити с корупция, просто трябва да си отидат и трябва да дойдат тези, които знаят какво е социална държавата, демокрация и върховенство на правото, защото това е гаранцията за лично благосъстояние и възход на нацията", казва тя.

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчитат днес четвъртата годишнина от встъпването им в длъжност на пресконференция в Гербовата зала.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4835 |11.01.2016 Димитров: ЕС и САЩ може да са поискали смяната на Местан . 13| 6557 |14.10.2015 Боян Чуков: Бежанската вълна цели смяна на расата в Европа . 0| 4266 |14.08.2015 Блокират бул. „Македония“ в столицата заради смяна на водопровод . 0| 4588 |14.07.2015 Местан за БНБ: Дискредитирате избора още в зародиш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads