Реклама / Ads
9| 3170 |26.03.2024 НОВИНИ

Как икономистът Евгений Кънев си обяснява провала на ПП-ДБ? Гранд задачата - да разширим европейската част от обществото

.
Евгений Кънев
Често срещам аргумента, че няма смисъл от реформи в служби, прокуратура, регулатори - защото нищо няма да се промени, просто вече ще бъдат подчинени на ПП, вместо на ГЕРБ и ДПС.
 

Като изключим циничното невежество за ролята на тези институции в обществото, това разбиране отразява масовата култура от комунизма за “мой човек, връзки, далавера между свои”. Тази култура не допуска работа на институциите в полза на цялото общество, водени само от закона.


Така си обяснявам и провала на ПП-ДБ да обясни какво ново носи смяната на едни хора с други хора.


На първо място, есенцията на завладяната държава е да назначиш на ключови постове в институциите хора, които нямат персоналните качества за тях, имат съзнание за тази липса и поради това са лоялни не на закона, а на назначилите ги. Така се изгражда мрежата на зависимисти, базирани на лоялност и в по-малка степен на компромати.


Спомням си още през 90-те, мой близък беше шокиран да научи, че двойкаджийка от неговия клас в провинцията е станала съдийка в София, благодарение на ДПС. Оттогава е започнало изграждането на тяхната дълбока мрежа, за която едва сега обществото осъзнава какви огромна щета за обществото е, след случаи като “Нотариуса”.


Но тази практика не е нова. Познавачите на нашата история ще си спомнят, че както ДПС е изградила своята кадрова мрежа сега, точно така БКП и ДС е изградила своя партиен, респективно агентурен апарат след 9.9.1944. Привличани са хора без образование, най-често от дълбоката провинция, но безпределно лоялни на Партията - хващайки своя житейски шанс, готови на всичко. Ами същото се е случило още през 90те - така в София започват да пълнят институциите - държавната администрация, службите, финансовите институции, съда и особено прокуратурата. Споменете си вечните командировки от провинцията на прокурори и съдии, които след ”изпълнение на дълга си” по поставени задачи се промотират към върховете на системата.


Сега дори вече няма нужда да привличат кадри, а ги подготвят в свои институти. Няма да посочвам имена, но всеки знае къде се готвят юристите, икономистите и специалистите по сигурност.
Затова задачата за разбиването на паралелната държава е толкова трудна - защото трудно се заместват лоялни кадри с политически чадър с независими експерти, които са избрани на мерократичен принцип, заради своите качества без протекция. И които биха винаги служили на закона, а не на някой политик.


Ето виждате как евроазиатската култура на подчинение на силния, вместо на правото е завладяла нашите институции. И която култура, поради своята колективистична природа защитава себеподобните и това намира широк израз в публичното пространство.


Ето откъде идва фундаменталния сблъсък между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който е преди всичко културен сблъсък. Затова и другите партии повече приличат на ГЕРБ-ДПС, заради тази евроазиатска култура.


Гранд задачата е как да разширим европейската част от нашето общество и така да променим институциите. Защото сега тя е в малцинство. Вероятно затова и “сглобката” е единствено възможна с цел решаване на национални задачи като Шенген и Еврозона. А Реформите на институциите не може да са изпълнима задача.

 

Евгений Кънев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2534 |26.03.2024 Президентът Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ утре от 15 часа . 6| 2757 |26.03.2024 "Русия публикува кадрите с мъченията на задържаните за атентата от гордост" . 3| 2323 |26.03.2024 Мост в Балтимор рухна след удар от огромен кораб . 11| 7613 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads