Реклама / Ads
15| 4764 |31.10.2023 НОВИНИ

С какви мотиви ВАС отмени решението на ЦИК?

.
Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за машинното гласуване и така на втори тур на местния вот ще се гласува и с машини. ВАС обаче не счита, че решението на ЦИК да отмени машинния вот на 29 октомври е незаконосъобразно. С какви мотиви вотът на първи и втори тур беше разделен? 
 

На вчерашното заседание ВАС разгледа жалбите срещу ЦИК. След края на заседанието на ВАС жалбоподателите заявиха, че в зала е станало ясно, че мотиви за отмяна на решението липсва.  Решенията на ЦИК били "литературен разказ с предположения", а мотивите - изцяло политически.

 

Делото във ВАС беше образувано по жалби на ПП-ДБ, ПП “Единение”, кандидатът за кмет и за общински съветник на община Шумен Неделчо Неделчев, кандидата за общински съветник в София Петър Славов и група физически лица в качеството им на избиратели. 

 

Магистратите приемат, че жалбите са основателни, за да се отмени решението на ЦИК за втори тур на местния вот, но ги отхвърля в частта им, която касае първия тур на 29 октомври с мотив, че към момента на вземане на решението, липсва надлежно издадено решение от компетентните органи за удостоверяване на съответствие на машините съгласно Изборния кодекс. 

 

От ВАС посочват, че това е в компетентността изрично на министъра на електронното управление Александър Йоловски и не може да бъде делегирано на неговите заместници.

 

“Върховните магистрати приемат, че това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.

В останалата част за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиени бюлетини, съставът на ВАС приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно”, посочват от съда.

 

В позиция на Министерството, публикувана преди решението, става ясно, че министърът има право да оправомощава заместника си да ръководи този процес:

 

“Съгласно чл. 213а, ал 2 от Изборния кодекс "Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 и изискванията на техническата спецификация по методика, утвърдена от министъра на електронното управление, председателя на Българския институт по метрология и председателя на управителния съвет на Българския институт за стандартизация“, посочват от ведомството.

 

Решението на ВАС е окончателно. След него се заговори за оставки на Централната избирателна комисия. Министерството на електронното управление все още не е коментирало. От ФрогНюз изпратихме запитване, за да разберем каква е тяхната позиция. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3899 |31.10.2023 Евроинс е най-силно представящият се български застраховател в Югоизточна Европа в класацията SEE TOP 100 . 36| 14104 |31.10.2023 Радослав Бимбалов: Ваня Григорова е част от сериозна хибридна атака, която България преживява . 0| 3899 |31.10.2023 Проф. Рачев: Тази година може да се окаже най-топлата в световен мащаб . 2| 3894 |31.10.2023 След скандала с машинния вот: Депутати изслушват председателя на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads