Реклама / Ads
5| 2562 |29.02.2024 НОВИНИ

Какво да очакваме в годишното обръщение на Путин?

.
Руският президент Владимир Путин днес ще направи годишното си обръщение към Федералното събрание - двете камари на руския парламент. Изявлението ще започне в 11:00 часа българско време.
 

През 2024 г. освен по телевизионните канали обръщението ще се излъчва безплатно и в 23 киносалона в 20 руски града.

 

Путин, който е на власт като президент или министър-председател от 1999 г. насам, използва речта, излъчвана по националната телевизия, за да изпрати сигнали до аудиторията в страната и чужбина, пише "Свободна Европа".





Докато се подготвя за президентския вот, който няма състезателен характер, на 15-17 март, Путин вероятно ще коментира въпроси, вариращи от икономиката до пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, която продължава вече трета година.

 

Възможно е той да не се отклони далеч от добре познатите разкази и пропаганда, но точките, на които ще наблегне, и позата, която ще заеме, ще зададат тона на една страна, затънала във война и репресии.

 

В двучасовата си реч за състоянието на страната през февруари 2023 г. Путин посвети голяма част от времето си на това да повтори твърденията си за пълномащабната инвазия, която започна 12 месеца по-рано. Тази година той може да повтори лъжливите си твърдения, че Киев се управлява от фашисти или че Украйна не е истинска държава, но анализаторите ще пресекат всеки подобен материал, за да потърсят улики за това колко оптимистично Путин гледа на напредъка на войната и ще видят дали той не измества целта на това, което се надява да постигне.

 

Въпреки това в Русия също се наблюдават признаци на умора от войната. Роднините на войниците все по-често призовават да върнат близките си у дома, а през януари в Башкортостан се разрази вълна от значителни протести, подхранвани поне отчасти от широко разпространеното убеждение, че семействата от неруските етнически малцинства носят непропорционално голям дял от тежестта на войната. Краткотрайната президентска кандидатура на бъдещия антивоенен кандидат Борис Надеждин, който не беше допуснат до участие в изборите, предизвика впечатляващи прояви на народна подкрепа, когато хората се редяха на дълги опашки, за да подкрепят кандидатурата му.

 

Един от начините, по които Путин може да се опита да окаже натиск върху Запада, e да изрази подкрепа за проруските сепаратисти в молдовския регион Приднестровие - които на 20 февруари приеха резолюция, с която поискаха от руския парламент подкрепа в лицето на това, което те наричат "икономическа блокада" от страна на Кишинев - или в босненския регион Република Сръбска, чийто президент Милорад Додик се срещна с Путин в Москва на 21 февруари по време на визита, която Путин нарече "полезна".





Обръщението на Путин ще бъде внимателно следено за директни или индиректни забележки относно подозрителната смърт в затвора на 16 февруари на най-изявения му опонент Алексей Навални и относно възможността за размяна на затворници, която би довела до връщането на американци, държани в Русия.

 

Путин вероятно ще посвети част от речта си на това да се представи като защитник на това, което той описва като традиционни ценности - тема, която се харесва на много от неговите поддръжници в Русия и в чужбина.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2742 |29.02.2024 Откриват държавната лаборатория на "Капитан Андреево" . 0| 2614 |29.02.2024 Вашингтон подкрепи суверенитета на Молдова, Зеленски разговаря с Мая Санду . 5| 2612 |29.02.2024 ISW: Кремъл търси провокации, иска да ескалира руските действия в Молдова . 3| 2457 |29.02.2024 Депутатите изслушват Денков и Тагарев за помощта за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads