Реклама / Ads
2| 2979 |29.09.2022 НОВИНИ

Какво ще се случи с околната среда, след течовете по “Северен поток?”

.
Очевидният саботаж на двата газопровода "Северен поток" може да е една от най-лошите промишлени аварии с метан в историята, но не е голямо климатично бедствие, смятат учени. Метанът - парников газ, до 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид - излиза в атмосферата от три кипящи петна на повърхността на Балтийско море, най-големият от които според датските военни е с диаметър един километър.
 

Във вторник вечерта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "саботажа" и "умишленото прекъсване на активната европейска енергийна инфластруктура". 


Това е и нападение срещу глобалната околна среда. Ето осем ключови въпроса за въздействието на течовете върху климата.


1. Количеството метан в тръбопровода 


Нито една правителствена агенция в Европа не може да каже колко точно метан е имало в "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Само една от тръбите на "Северен поток 2" беше ударена и въпреки че той не е в експлоатация, миналата година бе зареден със 177 млн. куб. м. газ. 


2. Колко газ се освобождава? 


Оценките за общия газ в тръбопроводите, които изтичат, варират от 150 милиона кубични метра до 500 милиона кубични метра. Средният диапазон на тези оценки показва изтичане на около 200 000 тона метан, според Пол Балкомб, преподавател по химическо инженерство в Imperial College London.


Кристофер Бьотцау, директор на Датската енергийна агенция, каза пред репортери в сряда, че изтичането ще се равнява на около 14 милиона тона CO2, около 32 процента от годишните емисии на Дания.


Федералната агенция по околна среда на Германия изчисли, че течовете ще доведат до емисии от около 7,5 милиона тона CO2, които се равняват на около 1% от годишните емисии на Германия. Агенцията също така отбеляза, че няма "запечатващи механизми" по тръбопроводите, така че по всяка вероятност цялото съдържание на тръбите ще "избяга". 


Тъй като поне един от течовете е в датски води, Дания ще трябва да добави тези емисии към баланса си за климата, казва агенцията, цитирана от "Politico".


Но не е ясно дали целият газ в тръбопроводите действително ще бъде изпуснат в атмосферата. Метанът се консумира и от океанските бактерии, докато преминава през водния стълб.


3. Сравнение с предишните течове 


Най-голямото изтичане, регистрирано някога в САЩ, беше изтичането на около 90 000 тона метан от Aliso Canyon през 2015 г., което рподължи месеци. С горните прогнози за това какво може да бъде изпуснато в Балтийско море (над два пъти повече), бедствието може да е "безпрецедентно", каза Дейвид Маккейб, старши учен от Специалната група за чист въздух.


Джефри Каргел, старши учен в Института за планетарни изследвания в Тусон, Аризона определи случващото се като "екологично престъпление", ако се докаже, че е умишлено. 


4. Това ще има ли значителен ефект върху глобалните температури?


"Количеството газ, изгубено от тръбопровода, очевидно е голямо. Но това не е климатичното бедствие, което може да се мисли“, каза Каргел.


Годишните глобални въглеродни емисии са около 32 милиарда тона, така че това представлява малка част от замърсяването, водещо до изменението на климата. То дори бледнее в сравнение с натрупването на хиляди индустриални и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата.


"Това е малък балон в океана в сравнение с огромните количества така наречен неорганизиран метан, които се отделят всеки ден по света поради неща като фракинг, добив на въглища и добив на петрол“, каза Дейв Рей, изпълнителен директор на Единбург Институт по изменение на климата.


Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух, каза, че то е приблизително сравнимо с количеството метан, изтекло от цялата руска петролна и газова инфраструктура за всяка работна седмица.


5. Засегната ли е местната среда?


Докато газта все още изтича, непосредствената близост е изключително опасно място. Въздухът, който съдържа повече от 5 процента метан, може да бъде запалим. Така че рискът от експлозия е реален. Метанът не е токсичен газ, но високите концентрации могат да намалят количеството наличен кислород.


Корабоплаването е ограничено в радиус от 5 морски мили около течовете. Това е така, защото метанът във водата може да повлияе на плаваемостта и да разкъса корпуса на кораба.


Морските животни в близост до изтичащия газ могат да бъдат "настигнати" и убити. Особено "лошите плувци" като медузите. Но не се очакват дългосрочни ефекти върху местната околна среда.


6. Какво може да се направи?


Някои предполагат, че оставащият газ трябва да бъде изпомпван, но говорител на германското министерство на икономиката и климата в сряда каза, че това не е възможно.


След като тръбопроводът се изпразни, "ще се напълни с вода". В момента никой не може да се спусне под вода, защото опасността е твърде голяма заради изтичащия метан. Всеки ремонт ще бъде отговорност на собственика на газопровода Nord Stream AG.

 

7. Трябва ли да го подпалят?


Запалването на газа би изглеждало впечатляващо. Освен това би намалило значително въздействието върху глобалното затопляне от самото изтичане. Метанът е съставен от въглерод и водород, когато се изгаря, той създава въглероден диоксид, който затопля планетата между 30 и 80 пъти по-малко на тон от метана.


От гледна точка на чистия климат, запалването на изтичащия метан има смисъл. Но ще има проблеми с безопасността и потенциални опасения за околната среда, включително замърсяване на въздуха от изгарянето.


Нито едно правителство все още не е посочило, че това се обмисля.


8. Колко дълго ще продължи и какво следва?


Очаква се газът да изтече до края на седмицата. След това на първо място датската страна ще опита да проучи каква е причината и да се доближи до тръбите, за да разследва.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3042 |28.09.2022 Какво да правим при гръмотевични бури? . 0| 4078 |25.09.2022 Висока скорост и без спирачен път: Какво каза прокуратурата за катастрофата на Околовръстното в София? . 3| 3182 |22.09.2022 Бимбалов: Честит празник, но внимавайте за каква независимост ви говорят политиците и към какво ви водят . 1| 4082 |22.09.2022 Експерт: Русия подготвя някакво пролетно настъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads