Реклама / Ads
1| 2645 |23.11.2023 НОВИНИ

Какво знаем за четиридневното примирие между Израел и Хамас?

.
Източник: Israel Ministry of Defense/Facebook
Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас ще започнат четиридневно примирие в петък сутринта, а по-късно същия ден ще бъде освободена първата група израелски заложници, съобщиха посредници от Катар.
 

КАКВИ СА ПОДРОБНОСТИТЕ ПО СДЕЛКАТА?

 

Съгласно сделката между Израел и Хамас двете страни се споразумяха за четиридневно примирие, за да могат да бъдат освободени 50 жени и деца под 19-годишна възраст, взети за заложници, в замяна на 150 палестински жени и тийнейджъри в израелски затвор.

 

Очаква се 50-те заложници, сред около 240-те, взети от Хамас при нападението им срещу Израел на 7 октомври, да бъдат освободени на партиди, вероятно по около десетина на ден, по време на четиридневното примирие.

 

Страните по споразумението нарекоха прекъсването на военните действия "хуманитарна пауза". Паузата ще бъде удължавана с по един ден за всяка допълнителна група от 10 освободени заложници, се казва в изявление на Израел.

 

Хамас заяви, че Израел се е съгласил да спре въздушния трафик над северната част на Газа oт 08:00 ч. по Гринуич до 14:00 ч. по Гринуич всеки ден от примирието и да спре целия въздушен трафик над южната част за целия период. Групата заяви, че Израел се е съгласил да не атакува и арестува никого в Газа, а хората могат да се движат свободно по улица "Салах ал-Дин" - главният път, по който много палестинци са избягали от северната част на Газа, където Израел започна сухопътната си инвазия.

 

Главният преговарящ на Катар в преговорите за прекратяване на огъня, държавният министър в Министерството на външните работи Мохамед Ал-Хулаифи, заяви, че съгласно споразумението няма да има "никакви нападения.


КОГА ЗАПОЧВА СДЕЛКАТА?

 

Примирието между Израел и Хамас ще започне в петък в 5 ч. по Гринуич, а първата група заложници ще бъде освободена в 14 ч. по Гринуич, съобщи говорител на катарското външно министерство.

Маджед Ал-Ансари заяви пред репортери в Доха, че списъците на всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били съгласувани. Той заяви, че Катар се надява да договори последващо споразумение за освобождаване на допълнителни заложници от Газа до четвъртия ден от примирието.

 

Въоръженото крило на Хамас потвърди началния час 05:00 ч. по Гринуич.


КАК ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО?

 

Международният комитет на Червения кръст ще работи в Газа, за да улесни освобождаването на заложниците, заяви Катар.

 

Очаква се заложниците да бъдат транспортирани през Египет, единствената страна освен Израел, която има обща граница с Газа.

 

По време на примирието се очаква камиони, натоварени с помощи и гориво, да преминат в Газа, където 2,3 милиона души нямат храна, а много болници са затворени отчасти защото вече нямат гориво за генераторите си.

 

Въоръженото крило на Хамас заяви в четвъртък, че 200 камиона с помощи и четири камиона с гориво ще влизат в Газа всеки ден.


КОИ СА ОСВОБОДЕНИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ?

 

В изявление от четвъртък кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел е получил първоначален списък на заложниците, които ще бъдат освободени от Газа.

 

Сред 50-те жени и деца на възраст под 19 години, освободени от Хамас, има трима американски граждани, включително момиче, което в петък навършва 4 години, съобщи американски служител.

 

Освен израелските цивилни граждани и войници, взети на 7 октомври, повече от половината от около 240-те заложници са чужденци и граждани с двойно гражданство от около 40 държави, сред които Аржентина, Великобритания, Чили, Франция, Германия, Португалия, Испания, Тайланд и САЩ, съобщи израелското правителство. Не всички заложници, взети на 7 октомври, са били държани от бойци на Хамас.


КОИ СА ОСВОБОДЕНИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ И ЗАЩО СА БИЛИ ДЪРЖАНИ?

 

Израел предостави списък с около 300 палестински затворници, които могат да бъдат освободени - двойно повече от броя на жените и непълнолетните, които Израел се съгласи да бъдат освободени на първо време - и предположи, че очаква повече от 50 заложници да бъдат освободени в рамките на споразумението.

 

Палестинското общество на затворниците заяви, че към сряда Израел е държал 7200 затворници, сред които 88 жени и 250 деца на възраст под 17 години.

 

Повечето от 300-те затворници в списъка са от окупирания от Израел Западен бряг и Йерусалим и са задържани за инциденти като опити за нанасяне на удари с нож, хвърляне на камъни по израелски войници, изработване на експлозиви, повреждане на имущество и контакти с враждебни организации. Никой от тях не е обвинен в убийство. Много от тях са били задържани по административен ред, което означава, че са били държани без съдебен процес.

 

Освободените затворници могат да бъдат отведени с автобуси първо в президентската централа на Палестинската автономия, както при предишни освобождавания, въпреки че палестинският президент Махмуд Абас не е участвал в тези преговори за примирие, заяви палестински служител.


КОЙ ДОГОВОРИ СДЕЛКАТА?

 

Катар изигра голяма посредническа роля. Хамас има политически офис в Доха, а катарското правителство поддържа отворени канали за комуникация с Израел, въпреки че, за разлика от някои други арабски държави от Персийския залив, не е нормализирало връзките си с Израел.

 

САЩ също изиграха решаваща роля, като президентът Джо Байдън проведе разговори с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и Нетаняху в седмиците, предшестващи сключването на сделката.

 

Египет, първата арабска държава, която подписа мирно споразумение с Израел и която дълго време играеше посредническа роля през десетилетията на израелско-палестинския конфликт, също участваше.


ЗАЩО ПРЕГОВОРИТЕ ОТНЕХА ТОЛКОВА ВРЕМЕ?

 

Сделката беше обявена 46 дни след началото на войната - един от най-ожесточените конфликти, избухнали между двете страни.

 

Първоначалните преговори за споразумение между Израел и Хамас, които са заклети врагове, започнаха няколко дни след нападението на 7 октомври, но напредъкът беше бавен. Това отчасти се дължи на факта, че комуникацията между враждуващите страни трябваше да се осъществява през Доха или Кайро и обратно, за да се уточни всяка подробност, като например осигуряването на пълен списък от Хамас за лицата, които трябва да бъдат освободени, твърдят американски служители.

 

Дори и да е сключено споразумение, прекратяването на огъня е временно. Хамас заяви, че по време на примирието "пръстите му остават на спусъка". Израел заяви, че конфликтът ще продължи, докато не бъдат освободени всички заложници и Хамас не бъде ликвидиран.

 

През 2014 г., когато Израел за последен път предприе голяма сухопътна инвазия в Газа, на двете страни бяха необходими 49 дни, за да приложат споразумението за прекратяване на огъня, но това сложи край на големите боеве за няколко години.

 

Анализ на "Ройтерс", преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2818 |23.11.2023 Линда Петкова се сдоби с българско гражданство . 1| 2498 |23.11.2023 Официално: Огънят в Газа спира утре сутрин. Първите заложници излизат на свобода следобед . 1| 3071 |23.11.2023 Инжекция за 260 млн. чака хазната от таксата за транзит на руски газ . 2| 3416 |23.11.2023 Синът на основател на Хамас e израелски шпионин, говори в ООН за терористичната атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads