Реклама / Ads
12| 5076 |12.10.2013 НОВИНИ

Калфин: Границата не е магазин, за да я затворим

.
Ивайло Калфин Източник: Булфото
Няма как България да затвори границите си за бежанци. Аз не виждам технически как може да стане, това не е магазин. Дълга е 274 километра.
 

Това каза евродепутатът Ивайло Калфин в интервю за Дарик. „Тези 274 км през лятото са проходими през абсолютно всяка точка. През зимата са труднопроходими около Малко Търново, през Странджа.

С колеги от ЕП бяхме в центъра на Гранична полиция. Всичко се вижда на камери - бежанците идват, взимат си някакъв превоз от автогарата в Одрин, оставят ги на 20 метра от границата, показват им къде е България и те минават. Бежанците не се крият. Няма как да се постави 274 километрова ограда - това е доста сериозна и неизпълнима задача", добави евродепутатът.

По думите му това, което може да направи ЕС е два вида помощ. „Първият е ЕС да действа на място. Надали можем да повлияем да се реши бързо конфликтът в Сирия, но огромна част от бежанците са на границата на Сирия на издръжка на ЕС. В Турция са близо 500 000, в Йордания са малко над 500 000, в Ливан са най-много около 750 000.

Тези бежански лагери се издържат от ЕС. Трябва да направим всичко възможно тази помощ да продължи и да се разшири, защото голяма част от бежанците очакват да се върнат по домовете си, когато свърши войната. Второто нещо, което е особено важно за България, трябва да настояваме ЕС да постави като приоритет спогодбата за реадмисия с Турция. Текстът й е договорен, но от турска страна няма движение от повече от година. Тази спогодба ще даде възможност всеки, който веднъж е пристигнал в Турция като бежанец, да бъде връщан от която и да е европейска държава обратно в Турция, ако опита да дойде, включително и от България".

„Темата за нови избори е свързана със способността на парламента да произвежда стабилна политическа подкрепа за реформи, които това правителство трябва да направи. Този парламент не може да ги направи", коментира още в „Седмицата" Ивайло Калфин.

Резултатът в парламента, с абсолютното му разделение с по 120 души, и с четирите партии, които са вътре, създава само по себе си нестабилна обстановка. Виждате и рейтингът му какъв е. Парламентът, няколко месеца след създаването си, вместо да е една от най-авторитетните институции, в последните изследвания рейтингът му 10-11%. Очевидно е, че по този начин много трудно се работи. Правителството работи в една парламентарна среда, която е непредвидима и изключително трудна, за да се създаде стабилност.

Правителството може да направи реформи, които са важни - здравеопазване, образование, това са теми, които не само трябва да се прекарат, а трябва да се търси съгласие по тях. В този парламент аз не виждам желание да се търси съгласие, не виждам и желание да се създаде и нормална обстановка за работа".

Относно новия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, евродепутатът коментира: „Това е поредната злоупотреба с парламента. Всеки месец да внасяш вотове. Това е източване на съдържанието. До нищо няма да доведат тези вотове и тази игра с кворума. ГЕРБ беше натисната от европейските партии да влезе обратно в парламента, но те продължават да не знаят какво искат".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5058 |11.10.2013 Калфин: Губим до 500 млн. евро от еврофондове . 5| 6649 |10.10.2013 Бой, и блокадата по границата с Турция падна . 9| 6059 |10.10.2013 Н. Алгафари: Първото интервю на границата е най-важно . 13| 5735 |09.10.2013 Главният секретар на МВР: Границата с Турция е приоритет за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads