Реклама / Ads
Frognews
3| 4049 |17.03.2009

Калфин запозна посланиците на страните от НАТО с приоритетите на България

.
Министърът каза, че страната ни е оказвала последователна подкрепа на политиката на НАТО на отворени врати за приемането на нови членове. България е сред страните, активно подкрепящи членството на Грузия и Украйна в НАТО.

В своята 60-годишна история НАТО се наложи като успешна организация за колективна сигурност, основана на принципите, ценностите и задълженията, залегнали във Вашингтонския договор. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин днес в МВнР пред посланиците на страните - членки на НАТО в България по повод предстоящата Среща на високо равнище на Алианса в Страсбург - Кеел на 3 и 4 април 2009 г. На срещата, в която участие взе и министърът на отбраната Николай Цонев, присъстваха и посланиците на поканените страни за членство в Алианса - Хърватия и Албания.

poslanici_sreshta_1.jpg
По думите на министър Калфин трансатлантическата солидарност и единство, както и неделимостта на сигурността са изиграли ключова роля за запазването на мира и стабилността в евро-атлантическата зона. Днес НАТО е организация, която защитава демократичните ценности, индивидуалните свободи, върховенството на правото и мирното разрешаване на конфликтите, отбеляза той. Алиансът не само осигурява отбраната на своите членове, но и успешно допринася за мира и стабилността в глобален мащаб, чрез развиване на партньорства и операции по управление на кризи. На предстоящата среща В Страсбург-Кеел Алиансът ще защити смисъла на бъдещото си съществуване като идентифицира ключовите си стратегически приоритети чрез изработването на нова стратегическа концепция, посочи министър Калфин.  Българският външен министър приветства френския посланик в България Етиен Монтен дьо Понсен във връзка със завръщането на Франция в интегрираната военна структура на Алианса.Министър Калфин очерта приноса на България през последните 5 години в Алианса. Той подчерта, че страната ни е оказвала последователна и действена подкрепа на политиката на НАТО на отворени врати за приемането на нови членове. България е и сред ядрото от страни, активно подкрепящи членството на Грузия и Украйна в НАТО.  Като генератор на сигурност и стабилност нашата страна активно допринася към операциите и мисиите на НАТО и за това получава висока оценка от своите съюзници, посочи министърът. Българската армия има сериозен принос в рамките на ръководените от НАТО операции в Афганистан и Косово, участва и в обучението на иракските сили за сигурност, както и в антитерористичната операция на Алианса в Средиземно море „Актив индевър”. Ангажиментът на НАТО в Афганистан има приоритетно място в българската външна и отбранителна политика. Участието на България в ИСАФ като ресурси и размер на въоръжени сили (480 военнослужещи) е съизмеримо с това на държави, с далеч по високи възможности от нашите посочи още той.
Всичко това свидетелства за отговорния подход на страната ни към изпълнение на съюзническите ангажименти и отговорностите към сигурността в световен мащаб, заключи българският външен министър.

poslanici_sreshta.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. България е на 64-то място сред страните за най- добър живот 2| 4359 |19.02.2009 . България - в Топ 100 на страните-измамници с евросредства 22| 3940 |10.11.2008 . Ивайло Калфин: България няма как да избегне финансовия удар от САЩ 16| 4079 |04.10.2008 . Ив. Калфин: Няма драма; Ив. Кръстев: Няма управленска вменяемост 15| 3898 |24.07.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ