Реклама / Ads
14| 5802 |04.01.2013 НОВИНИ

Калин Георгиев заминава спешно за Израел

.
Калин Георгиев
Главният комисар на МВР Калин Георгиев е изпратен спешно в Израел от Бойко Борисов.
 

Дни преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента премиерът е изпратил Калин Георгиев в Израел, за да докладва лично на колегите си събраната от България информация за атентата в Сарафово, както и да стикова събраните данни и доказателства дотук в разследването от двете страни.

Главен комисар Калин Георгиев заминава на 7 януари и ще е за три дни в Израел, съобщава „Стандарт”. Визитата му е заявена ден преди старта на коледните празници у нас. Заедно с него ще пътуват и двама директори на спецслужби.

Георгиев ще се върне с цялата информация, която да докладва на премиера седмица преди насроченото за 17 януари заседание на КСНС. Официалната тема на заседанието е: "Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военнополитическата обстановка в Близкия изток." Сред обсъжданите точки ще са ситуацията в Сирия и атентатът в Сарафово, за който Плевнелиев вече обяви, че чака подробности. Докладчици ще са МВР шефът Цветан Цветанов и външният министър Николай Младенов.

По всяка вероятност след завръщането на Георгиев ще е ясна и развръзката на разследването за атентата в Сарафово, което се води от българските служби.  

Полицай номер 1 ще се срещне с шефовете на спецслужби, както и с директор от израелските тайни служби МОСАД. Според Израел атентатът е извършен от "Хизбулла". България още официално не е обявила виновника. Америка, за разлика от Европа, отдавна смята "Хизбулла" за терористична организация. Ако бъде признато, че групировката е извършила атентат в страна от ЕС, е много вероятно съюзът също да я включи в черния списък.

Нито един от участниците в бомбения атентат на летище Сарафово не е идентифициран до момента, съобщи високопоставен източник от МВР. Няма и конкретно лице, което да е обявено за издирване, както твърди шефката на бургаската следствена служба Станелия Караджова. Разпространената от нея информация бе опровергана и от вътрешния министър Цветан Цветанов пред БНТ. Той не веднъж е уточнявал, че името Рауф Уилям Рико е фалшиво и евентуалният помагач се е подвизавал в страната ни с фалшиви документи за самоличност.

Срещу Станелия Караджова е започнало вътрешно разследване, разпоредено от Върховната прокуратура. Още в четвъртък сутринта Караджова е била привикана да дава обяснения в кабинета на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. "Не знам защо е говорила тези неща. Вече я извиках да даде обяснения за интервюто и за фактите, изложени в него", каза той. Но не каза дали ще бъде уволнена. Според запознати обаче Караджова няма как да е решила да говори пред медиите без зелена светлина от висшестоящ.

Атентатът скара и бургаски и софийски доктори. Лекарите от бургаската болница нададоха вой срещу колегите си от София и ги обвиниха, че се опитват да откраднат славата им. Драмата започна заради телевизионно интервю на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски, в което той говори за спасяването на ранените след взрива. Разказът му вбеси бургаските лекари и те излязоха с остра декларация срещу него.

Преди седмици и.д. главният прокурор Бойко Найденов обяви, че ще се проведе и възстановка на атентата, за да се хвърли повече светлина около случилото се на 18 юли 2012 г. Вчера обаче той отказа коментар по случая. Не се потвърдиха слуховете, че възстановката вече тайно се е състояла.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 15130 |29.12.2012 Брожения в Сатирата; Калин Сърменов реже заплати . 63| 20380 |28.12.2012 Най-големият тих скандал на 2012 - Кристалина Георгиева? . 19| 8306 |23.12.2012 Калин Сърменов: Посредствеността не понася гениалността . 19| 6134 |02.12.2012 Капка Георгиева: За 6 години в ЕС България е получила толкова, колкото е дала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads