Реклама / Ads
28| 8542 |17.01.2016 НОВИНИ

Калпакчиев иска разпечатки на SMS на всички членове на ВСС

.
Калин Калпакчиев
Още утре членове на Висшия съдебен съвет ще настояват всички техни колеги да покажат разпечатки за изпратените от тях текстови съобщения по време на предното заседание. Това съобщи в ефира на БНР членът на ВСС Калин Калпакчиев.
 
Миналият четвъртък премиерът Бойко Борисов, който по-късно дойде неканен на заседанието, препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов съобщение, от което става ясно, че някой информира министър-председателя в реално време за случващото се във ВСС.

“Скандалът с есемеса, който председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов получи от премиера Бойко Борисов по време на заседанието означава, че има намеса на ръководители на изпълнителната власт в работата на съдебната", каза той. "Версиите за препратено съобщение целят да омаловажат случилото се, чиято същност е пряка намеса на ръководителя на изпълнителната власт в дейността на съдебната”, отсече Калпакчиев.

“Контекстът и подтекстът на това съобщение, според мен, ясно може да бъде разчетен в смисъл, че министър – председателят следи как протича проверката на „независимата“ съдебна власт по отношение на един сериозен конфликт и скандал за зависимост и предупреждава, по време на взимане на решението, един от членовете на ВСС, и то председателя на Върховния касационен съд, който се изказва по темата, че той не желае името му да бъде замесвано. Това, за мен, е ясната част от действието”, допълни още той.

Според юриста, разследването на записите по „Яневагейт" трябва да продължи и то от независим орган въпреки заключението на Етичната комисия, която прекрати проверката, защото експертиза показала, че записите са манипулирани.

“Проверката, извършена в етичната комисия на ВСС, това заявихме в четвъртък на заседанието, включително и г-н Лозан Панов, не е извършена безпристрастно, не е извършена пълно, не е извършена обективно, не е извършена публично”, разясни Калпакчиев.

Той и негови колеги настояват експертизата и всички протоколи от заседанията на Комисията да бъдат публикувани. “Проверката трябва да продължи, друг е въпросът дали етичната комисия трябва да продължи да я прави”, заяви магистратът, според когото, при добросъвестно разследване на случая могат да бъдат извършени много други действия, едно от които е изискване на справка за комуникацията в приложението Viber. “Нямаме и никаква информация за това как протича разследването в прокуратурата. Нямаме никаква информация дали проверява съдържанието на разговора или ще се сведе проверката само до това дали записът е законен или незаконен”, обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4452 |15.01.2016 Мая Манолова иска еднодневна винетка . 12| 5287 |15.01.2016 Калпакчиев: Борисов неправилно обвини Лозан Панов, той е пример за поведение . 8| 9369 |15.01.2016 Само във Фрог: Борисов натискал ченгетата за резултати, готвят арест . 13| 5503 |15.01.2016 Калпакчиев: Проверката по „Яневагейт” не беше проведена обективно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads