Реклама / Ads
5| 2340 |18.04.2024 НОВИНИ

Камарата на представителите на САЩ все по-близко до гласуване на помощта за Украйна и Израел

.
Източник: Getty Images
В сряда лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ обяви, че през уикенда ще бъде гласувана нова мащабна военна помощ, включваща дълго отлагана подкрепа за Украйна в размер на около 61 млрд. долара, както и милиарди за Израел и Тайван.
 

Гласуването - насрочено за събота - може най-накрая да осигури така необходимата помощ на превъзхождащите по численост украински сили в борбата им с руските нашественици, а президентът Джо Байдън бързо призова Конгреса да го приеме, пише france24.

 

Ако това стане, "незабавно ще подпиша закона, за да изпратя послание на света: Ние сме с нашите приятели и няма да позволим на Иран или Русия да успеят", каза той в изявление на Белия дом.

 

Но гласуването също така поставя началото на сблъсък с крайнодясното крило на самия председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, което от месеци е насочвано от Доналд Тръмп да блокира помощта за Киев.

 

Заедно с 61 млрд. долара за Украйна законопроектите ще отпуснат над 26 млрд. долара за Израел, който води война срещу бойците на Хамас в ивицата Газа и се изправя срещу регионалния враг Иран и неговите пълномощници.

 

Това включва 9,2 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилното население на Газа, което беше ключово изискване на демократите. Пакетът предвижда и 8 млрд. долара за самоуправляващия се Тайван, който Китай смята за част от своята територия и се е зарекъл да си го върне - със сила, ако е необходимо.

 

В продължение на месеци Джонсън беше подложен на огромен натиск от страна на Белия дом и голяма част от Конгреса да позволи на долната камара да гласува помощта за Украйна и Израел, която вече беше одобрена в Сената. Джонсън отказваше да допусне приемането на този пакет на стойност 95 млрд. долара, докато републиканците се караха за имиграционната политика на Байдън.

 

Вместо това председателят на парламента прокарва този отделен пакет - който Пентагонът също призова да бъде приет "възможно най-бързо", предупреждавайки, че вече е видял "промяна" в способността на Украйна да удържа руските сили.

 

Все още не е ясно дали законопроектите за помощ на Джонсън ще бъдат приети от Камарата на представителите или от контролирания от демократите Сенат.

 

Мнозинството на председателя на парламента е тънко като бръснач и той е изправен пред потенциален бунт на републиканците заради сложния си план, като десният конгресмен Мат Гаетц го осъди като "унизителна капитулация" по CNN.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2265 |18.04.2024 ЕС ще наложи нови санкции на иранските производители на дронове и ракети . 0| 2279 |18.04.2024 Депутатите решават дали да излязат във ваканция по време на избори . 1| 2316 |18.04.2024 Близо 100 българи са блокирани на летището в Дубай . 3| 2319 |18.04.2024 Нов опит на съда да гледа мерките за неотклонение на бившата шефка на митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads