Реклама / Ads
2| 2581 |25.06.2023 НОВИНИ

Канада започна разследване на трагедията с ”Титан”

.
Канадските власти взеха в свои ръце разследването на фаталното спускане на ”Титан” и стъпиха на кораба-майка ”Полар Принс” да проверяват корабните дневници и записите от последното пътуване на батискафа. Вчера корабът акостира на пристанището в Сейнт Джон, Нюфаундленд, Канада и на борда му се качиха представители на канадския Съвет за безопасност на транспорта, които ще прегледат документите на кораба и ще разпитат свидетелите на последното спускане на ”Титан”.
 

Въпреки че компанията, която е собственик на апарата и организира екстремните гмуркания до "Титаник" - "ОушънГейт", е американска, "Полар Принс" плава под канадски флаг и с канадски екипаж. Самият батискаф е регистриран на Бахамските острови. Загиналите с "Титан" пък са от четири различни националности - американец, французин, британец и двама пакистанци. Това повдигаше ред въпроси кой ще ръководи разследването, като се има предвид, че освен всички тези усложнения, инцидентът стана в международни води с нерегистриран плавателен съд.


"Започнахме разследване на безопасността, тъй като това е кораб, плаващ под канадски флаг, потеглил от канадско пристанище, въпреки че е въвлечен в инцидент, случил се в международни води", обясни председателят на съвета Кати Фокс. Възможно е и други агенции да предприемат разследване, като ние сме готови да им съдействаме и да обменим информация с тях, като например с Американския национален съвет по безопасност на транспорта и Бреговата охрана на САЩ, допълни тя.


Очаква се водеща роля в разследването да имат именно специалистите от Бреговата охрана на САЩ, тъй като те ръководеха и издирването на батискафа, но оттам все още не са обявили официално намеренията си. Междувременно се съобщава, че морските агенции продължават да обследват района, където батискафът имплодира, убивайки петимата души на борда. Останките му се намирам на 3810 м под водата, на около 500 м от останките на "Титаник".


На борда на "Полар Принс", откъдето на 18 юни "Титан" е спуснат на последното си гмуркане, е имало 41 души - 17 души екипаж и 24 други лица, сред които са били и петимата загинали в батискафа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2975 |24.06.2023 Чеченците на Кадиров тръгнаха към Ростов. Започнаха сблъсъци във Воронеж . 19| 3252 |24.06.2023 Михайло Подоляк: Гражданската война в Русия започна . 6| 2897 |21.06.2023 Вече година не могат да започнат премахването на незаконния кей на Ахмед Доган в Росенец . 1| 2481 |20.06.2023 Успокоително: Нивото на язовир „Огоста“ започна да спада за пръв път след обилните валежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads