Реклама / Ads
2| 5157 |16.08.2014 НОВИНИ

Каналът за трафик на музейни антики следен години наред

.
Източник: 24 часа
Няколко години е работено по разбиването на схемата за подмяна на антики в музеите и продажбата им на чуждестранни аукциони и колекционери от Русия, Западна Европа и САЩ, разказаха запознати. Операцията на ДАНС бе проведена едновременно във Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол. При претърсването на над 20 адреса са открити над 600 броя антики и оръжия и над 2600 боеприпаси. Делата ще се гледат в съдилищата на съответните градове.
 

 

Схемата действала от години и определени музейни експонати са подменяни с подобни на тях предмети, но с много по-ниска стойност, докато оригиналите напускали страната. Така престъпната схема печелела огромни суми в ущърб на държавните интереси, съобщиха от ДАНС. Те започнали разследването след сигнал за подмяна.

 

Цената на експонатите може да достигне няколкостотин хиляди евро, смятат запознати. Един такъв музеен експонат е открит в частна колекция в чужбина. След помощ от Интерпол той е иззет и е започнала процедура за връщането му в България.

През юни 2014 г. е проведена специализирана операция в рамките на същото разследване, при която в български музеи са констатирани огромни липси и подмени. За 24 часа са задържани двама души, а срещу един е повдигнато обвинение. Тогава в частни домове са открити множество културни ценности, част от музейни фондове и предмети от епохата на Римската античност, но също и различни документи, свързани с функционирането на музейните фондове. 

След операцията на 11.8.2014 г. лицата, срещу които са повдигнати обвинения, са общо петима, за две от тях са поискани постоянни мерки за задържане под стража. Сред арестуваните има музейни работници, организатори на канала и чужденец.

Открити са и над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние. Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда в Античността – колони, йонийски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и амфора, бронзови антични брадви.

.

“Във Варненския регионален исторически музей, а знам същото и за Бургаския, никога не са констатирали липси при всички проверки на фондовете ни, които са правени, а те бяха тотални - не е имало обири - проверявали са ни 13 прокурори - каза за “24 часа” директорът му проф. д-р Валентин Плетньов, който го управлява от 12 г. - Няма задържани музейни работници. Обиските са на частни лица.”  Проф. Плетньов предполага, че е възможно злоупотреби да са правени с монети, които изчезнаха при обири в музеи в Разград и Велико Търново, но не и от техните хранилища. Шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров не беше и чувал за подобни схеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4892 |25.07.2014 ЦСКА и Левски променят трафика в столицата . 2| 5309 |09.07.2014 Осъдиха Венци Чикагото за наркотрафик . 6| 4883 |24.06.2014 Цветанов: Увеличава се трафикът на хора . 1| 4828 |25.05.2014 Промени в трафика заради вота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads