Реклама / Ads
22| 5128 |11.01.2015 НОВИНИ

Кънев мрачен: Очаква ни най-негативният доклад от ЕК

.
Радан Кънев, лидерът на ДСБ Източник: Булфото
Реформата в правосъдието и в сектор „Сигурност", промени в Закона за съдебната власт, което да включва и конституционни промени, окончателното приемане и прилагане на промените в законите за МВР и ДАНС, както и Закона за разузнавателните служби.
 
Това са основните приоритети в новата сесия на Народното събрание, очерта при посещението си в Сливен председателят на ДСБ Радан Кънев. Според него този пакет може да бъде приет в рамките на една законодателна сесия, тъй като всички законопроекти са готови.

Лидерът на ДСБ предупреди за очакван много критичен и неблагоприятен доклад от ЕК по отношение на механизма на сътрудничество, предаде Дарик. „Става дума за най-негативния доклад, който България е получавала. Както и за много съществената опасност както по отношение на прилагането на механизма, така и по отношение на влизането в Шенген по въздух и вода България да бъде разделена от Румъния , тъй като тази страна години наред вече прилага смела реформаторска политика, има много ясни резултати в прилагането и то не на думи, а на дела.

Ние за пореден път отчитаме в ЕК стотици страници доклади, стратегии, анализи, а румънците отчитат влезли в сила присъди на високопоставени държавни служители - от премиера Адриан Нъстасе, през областни управители, висши магистрати, през кметове и председатели на Общински съвети" , коментира Кънев.

През последните няколко години, през които Румъния е успяла да изгради независими антикорупционни органи, вече дават своя ефект - влезли в сила присъди срещу корумпирани държавни служители на най-високо ниво с огромен сдържащ ефект върху цялата администрация и така корупцията там е намаляла в 50%."Докато ние не стигнем до това ниво, няма да можем да се преборим с корупцията. Страхът от наказанията, които държавата може да наложи ефективно, е основният фактор", допълни той. И каза, че има риск България наистина да бъде разделена от Румъния, като дори и това да не стане сега, то ще е като жест в кредита към новото правителство в страната.

„Показателите в борбата с корупцията са такива, че ние с Румъния сме фактически разделени. Ако не бъдем формално отделени, не трябва да отчитаме това като някаква победа, защото победата е в това преборил ли си се с корупцията, или не си го направил. Те са направили огромни крачки, а ние затъваме в обратна посока" - посочи още лидерът на ДСБ.

„През 2011-2012 години, когато сегашният Висш съдебен съвет се конституираше, както ставаха и други назначения в съдебната власт, имаше една трагична за България коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС, които заедно си разпределяха квоти в съдебната система и това доведе до окончателното заораване в дъното, на което сме свидетели и днес. Сега ГЕРБ с подписването на програмната декларация на правителството и приемането на стратегията на министерството на правосъдието категорично излязоха от тази срамна коалиция. Ако и БСП излезе, и в този картел остане само Ахмед Доган, това ще е огромен пробив за страната", категоричен е Кънев.

Сред другите приоритети на реформаторите в парламента са приемане на промените в спешното здравеопазване, в лекарствената политика и в пакетите на здравната каса. Министерството на образованието е внесло закона за училищното образование в НС.

„Това е пример за приемствеността в политиката, тъй като законопроектът е внесен от предишното управление на ГЕРБ и ще стане факт в рамките на тази година и ще се премине към промени във висшето образование, по една стратегия внесена вече от сегашното управление", каза още Радан Кънев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4167 |08.01.2015 Р. Кънев: Длъжни сме да съхраним свободите си . 0| 4164 |28.12.2014 Спират камионите заради очаквания трафик . 47| 5118 |19.12.2014 Борисов: Кунева и Кънев ме обидиха за коалицията с ДПС . 9| 4522 |18.12.2014 Радан Кънев поздрави кабинета с парчето "Пътят към ада"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads