Реклама / Ads
22| 5004 |04.06.2014 НОВИНИ

П. Кънев разказа за бюджета в притчи

.
Петър Кънев
Започваме дебати, които приключихме декември миналата година. Става въпрос за същия този заем, който по-голямата част от тази зала гласувахме миналата година с бюджета, обясниха от БСП в специална декларация.
 

Това се казва в специална декларация на парламентарна група на Коалиция за България, представена от Петър Кънев, зам.-председател на Комисия по бюджет и финанси в НС.

С тази декларация искам да ви върна към дебатите, които от няколко дни се водят в публичното пространство и които са т.нар. точка 8 от дневния ред - Законопроект за ратифициране на Договора за подписка между Република България и няколко големи финансови групировки. Бих се обърнал към няколко мастити български финансисти, които от няколко дни облъчват публичното пространство с невероятни глупости.

Има една китайска поговорка, че ако човешката глупост можеше да лети, някои хора нямаше да кацнат на земята. Тези младежи се реят в пространството вече трети ден. За съжаление са мой колеги от 40-то, 41-вото НС. За съжаление от вчера към тях се присъединиха и някои много добри специалисти от партия ГЕРБ. Става въпрос за това, че започваме едни дебати, които ние приключихме декември месец миналата година.

Цялата тази история малко ми прилича на претоплена манджа, защото трябва нещо да се говори. Не забравяйте, че този мач е свирен с приемането на Бюджет 2014 през декември 2013 г. Просто ви моля да си извадите стенограмите и да ги прегледате внимателно.

Бих искал да се спра с няколко цифри какво беше прието, тъй като колегите социолози казват, че обществената памет е в рамките на 3 до 6 месеца. И за да не се забравят нещата какво всъщност ще гласуваме утре сутринта, в изпълнение на основния закон на този парламент - Бюджет 2014 г., вече гласувани няколко цифри.

Законът за държавния бюджет на Република България за 2014 г. предвижда максимален размер от 4,4 млрд. лв. на новопоетия държавен дълг през 2014 г. Съгласно разпоредбите на чл. 68 същия този закон МС може да поема външен държавен дълг в размер общо до 3,9 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута.

В този лимит от 4,4 млрд. лв. за нов външен държавен дълг е разчетено сключването на ново заемно споразумение с ЕИБ в размер на 500 млн. евро или съгласно тези разчети, максималният размер на новите външни облигации са на равностойност почти 3 млрд. лв. Защо е нужно да се емитират еврооблигации сега? Средствата от външното финансиране се предвижда да бъдат използвани основно за префинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации на Република България в размер на 1.086 млрд. щ.д. Това са около 1.6 млрд. лв.

Остатъкът от планираното външно финансиране до 3 млрд. лв., в комбинация с постъпленията от емитиране на държавни ценни книжа /ДЦК/ на вътрешния пазар ще се използва за: погасяване на падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години в размер от 1,3 млрд.лв,, както и за покриване на планирания бюджетен дефицит през 2014 г. от 1,4 млрд. лв. Между другото за ваша информация такава операция беше извършена от МФ през второто тримесечие на 2012 г., когато беше емитиран такъв дълг почти за 1 млрд. евро с министър Симеон Дянков, което беше законно и подкрепено от нас.

Поемането на външен дълг е нормална операция, използвана от различни държави. Няма да се спирам на един дълъг списък само тази година какво е правено и как. Сега да си припомним малко цифри, за да не ги забравим съвсем. Говорим за фискална стабилност. Тези дни група мастити икономисти, специалисти по всичко споделиха, че има дупка от 10 млрд. в бюджета. Много ми е странно защо там не включите и тези 70 млрд. междуфирмен дълг, поне цифрата да бъде доста по-красива.

През февруари 2013 г. т.е. края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. В т.ч едни 800 млн., които последния момент бяха изтеглени. Знаете за скандала между правителството и Симеон Дянков по този повод. През април 2014 г. т.е. сега, фискалният резерв е 6 млрд. лв., 2 млрд. е отгоре. При служебния кабинет само за 3 месеца февруари - май 2013 г., държавният дълг нарасна с 1, 450 млрд. лв. От юни 2013 до декември 2013 г. само с 550 млн. лв. Януари 2014 - май 2014 - 800 млн.лв.

Тези данни ги извади и финансовият министър вчера, като тези 800 млн. лв. са краткосрочни заеми. По години как е бил разпределен държавният ни дълг: правителството на ГЕРБ, пак казвам, това са законни операции, 2010 - 1,7 млрд., 2011 - 2 млрд. 2012 - 3,6 млрд., 2013 - 2,4 млрд. лв. т.е. средно годишно около 2,6 млрд. лв. при управлението на Симеон Дянков. При положение, че само един път се наложи да се прави емисия за покриване на т.нар. облигации на Милен Велчев.

Държавният дълг за тази година е 18,6% от БВП при положение, че в ЕС е средно 90,6%. Аз не съм макроикономист, но специалистите твърдят, че всеки дълг под 25% от БВП, е напълно нормално. Имам една молба към колегите от ГЕРБ. Не падайте до нивото на групичката, които обикалят от телевизия на телевизия, да говорят за фалит на държавата, гръцки сценарии, защото точно управляващи и опозиционни партии в Гърция показаха как, когато една държава е в криза, трябва да има поведение. Искам само да ви кажа, че българският дълг, който е около 18,6%, гръцкият е 175% и е около 300 млрд.

Ако нашият бюджет дефицит е около 1,6 - 1,8, то гръцкият е 10%. Да, ние сме финансово стабилни. Това е истината. Дайте да не клатим съвместно лодката за една толкова важна и стабилна система. По-добре да се замислим какво правим за реалния сектор, какво правим за възстановяване на производството и до колко нашето общо българско правителство, изпълнява ангажиментите си по облекчаване на бизнеса.

И накрая, понеже непрекъснато си претопляме някакви проблеми, искам да ви разкажа една притча, много хубава и аз много си я харесвам. Притчата за рибката в аквариума. Доказано е, че рибката имала памет 6 сек. Една рибка години наред си плувала в басейна и обикаляла стените за 7 секунди. На всяка седма секунда тя виждала светът нов, красив и интересен. Моля ви, дайте да не се държим като тази рибка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 4991 |03.06.2014 Р. Кънев: БСП трябва да се махне от властта буквално за часове . 21| 4859 |03.06.2014 Костов: Приходите намаляват, да се актуализира бюджета . 17| 4934 |27.05.2014 Р. Кънев: Няма интрига в избора на Малинов пред Кунева . 11| 5805 |26.05.2014 Р. Кънев: Постигнахме успех, не не и победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads