Реклама / Ads
0| 6829 |23.03.2019 НОВИНИ

Канцерогенен хербицид масово мори плевели у нас

.
Източник: БГНЕС
Хербицид за плевели, който е обявен за канцерогенен от съд в Съединените щати, масово се използва в българското земеделие. Разрешението за продажба на препарата в страните от ЕС изтича през 2022 г. Иска се спешна и тотална забрана на хербицида, за който има съмнение, че допринася за развитието на рак.
 

В България хербицидите, съдържащи активното вещество глифозат се използват в земеделието от години. Предпочитани са защото освен надземната част на плевела, унищожават и кореновата му система.

 

За спиране на употребата на конкретния хербицид се обявиха пчеларите в България. Според тях има случаи, в които препаратът се внася нелегално от Турция. Така земеделските стопани не следват точната инструкция и третират площите с по-големи от допустимите количества, които попадат и в кошерите.

 

„Във Франция, доколкото знам, този препарат е забранен. Ние ще настояваме това да стане и тук в България. Въпросът е друг, че трябва да има някакви принципи, които да се спазват по отношение на третирането не само с този препарат, но и с другите тежки препарати“. Това коментира пред БНТ Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество „Акация" – Пловдив.

 

През 2017 г. препаратът е регламентиран за употреба от Европейския съюз и поне още три години ще бъде използван в българското земеделие. Според експерти в момента употребата на глифозат няма алтернатива заради широкото му приложение в растителната защита. Дозата обаче стриктно трябва да се спазва.

 

Проф. Мая Димитрова, ръководител на катедра „Земеделие" - Аграрен университет – Пловдив е категорична, че производителите задължително трябва да ползват всички средства за безопасно приложение на хербицидите - ръкавици, маска, очила и облекло работно. По думите й, количествата, в които го използваме, ако се спазват правилата, няма да се достигне до вреден ефект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3805 |13.03.2019 Лекари във Варна масово напускат очната болница заради мизерни условия . 40| 5763 |24.02.2019 Бойко Ноев: Покушението срещу Гебрев и хората му може да се счита за опит за масово убийство . 4| 4521 |25.01.2019 Масовото напускане на медицински сестри предизвика протест в Пловдив . 0| 3790 |04.09.2018 Паника в селата до Румъния – масово колят прасета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads