Реклама / Ads
23| 4906 |29.09.2021 НОВИНИ

Карадайъ се жалва до Брюксел за кръга “Капитал”, Рашков и “Магнитски”

.
Източник: БГНЕС
Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ се оплака в Брюксел от репресии срещу етническите турци от страна на назначения от държавния глава Румен Радев служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Засегна и санкциите, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков от САЩ по закона “Магнитски”, коментира корупцията и се оплака от кръга “Капитал”.
 

Карадайъ се срещнал със съпартийците си в Европейския парламент от “Обнови Европа”. 

 

Пред тях той заявил, че у нас се нарушавали човешки, граждански и политически права на активисти на ДПС по време на предишните парламентарни избори през юли. Лайтмотивът с репресиите върху свързани с ДПС лица се повтаря вече седмици наред. Обвиненията са основно към държавния глава и назначения от него вече втори мандат служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Шефът на МВР е категоричен - нито той, нито пък униформените са наясно кой чий активист е. 

 

"Под благовидната завеса "борба с купения вот". Борбата с купения вот и върховенството на правото не може да бъде за сметка на нарушаването на гражданските права! От друга страна, имаше нарушаване и на човешки права, и на политически права! Говоря за активисти на ДПС, които бяха следени; активисти и ръководители на партията, които бяха принуждавани да подписват протоколи, че няма да раздават рекламни материали и няма да провеждат обучителна кампания как да гласуват гражданите машинно. Бяха следени, бяха претърсвани на улицата...", коментира Карадайъ пред Българското национално радио. 

 

Служебният вътрешен министър вече няколко пъти призова ДПС да предостави данни за такива репресии, за да се извършат съответните проверки. 

 

Темата със санкциите по американския закон “Магнитски” също не остана без коментар. С евродепутатите Карадайъ коментирал, че това било намеса на външна държава на територията на Европейския съюз. 

 

"В Брюксел ми споделиха, че с учудване разбират прецедента, че за първи път на територията на ЕС, в България, се прилагат санкции на трети държави в рамките на ЕС, като има регламент за това, че екстериториално санкции не могат да се прилагат", посочи Карадайъ. 

 

Лидерът на ДПС обвърза налагането на санкциите с кръга “Капитал” и Иво Прокопиев. Карадайъ посочва, че зад решението на Вашингтон стои “медийният монополист на мейнстрийма”, изградил публичния образ на Бойко Борисов през 2007-2009 година, а сега - и на Кирил Петков, който още не е представил убедително доказателство, че няма друго гражданство и не е станал министър в нарушение на Конституцията и на Асен Василев, който "съставя черни списъци незаконно в България". 

 

"Говоря за групата "Капитал" с представител Иво Прокопиев. Тази организирана олигархично-медийно-НПО-група в България много е ясно как действа в последните години срещу Движението за права и свободи. Аз съм категоричен, че господин Пеевски, ако не беше приятел на ДПС, нямаше да има този изграден образ", категоричен бе Карадайъ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3654 |25.09.2021 Петър Витанов: Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея . 9| 3795 |24.09.2021 Елена Йончева: Проблемите с върховенството на закона в България са по-сериозни, отколкото предполагаха в Брюксел . 23| 13562 |24.09.2021 Карадайъ обвини Радев и Рашков в мракобесие . 4| 3412 |23.09.2021 Брюксел предлага универсално зарядно устройство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads