Реклама / Ads
1| 4007 |21.12.2018 НОВИНИ

Картел при санирането разкри КЗК

.
Фирмите са участвали в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в картел 13 фирми, участвали в обществена поръчка за саниране. Проверката е срещу всички фирми, участвали в търгове в Пловдив и Гоце Делчев
 

13 фирми са създали картел при участията си в обществени поръчки за саниране в Пловдив и Гоце Делчев,  става ясно от съобщение на КЗК.

 

Проверката е била извършена след сигнал на възложителя - община Търговище. Кметът на Търговище е изпратил до антимонополния орган копия от имейли, разменени между участниците в обществената поръчка, съобщава Медиапул.

 

"На база на събраните доказателства комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев", посочват от антимонополната комисия.

 

Установено е, че компаниите са се договорили да разпределят помежду си обектите и да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата. Става дума предимно за консултантски компании, които извършват техническото обследване на сградите, а не за строителни фирми, изпълняващи самото саниране.

 

В резултат регулаторът е извършил внезапни проверки на място в офисите на три от компаниите. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други търгове по програмата за саниране.

 

Въз основа на установените факти КЗК счита, че компаниите участват в картел, "имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4249 |09.12.2018 Македония разкритикува Каракачанов . 5| 4225 |16.11.2018 Ген. Атанасов: Депутатите да отменят законите, които създадоха картела „Лукойл“ . 11| 8672 |06.11.2018 Нови разкрития: Косовари са ставали българи за 3000 евро . 0| 3628 |30.10.2018 Годеницата на Хашоги: Президентът Тръмп да помогне да се разкрие истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads