Реклама / Ads
12| 5832 |10.03.2011 НОВИНИ

Като на кино в съда гледат „Вие сте абсолютен престъпник”

.
Николай Цонев Източник: Булфото
Скандално известна реплика от записа при ареста на бившия военен министър Николай Цонев казана от зам.-градския прокурор Роман Василев “Вие сте абсолютен престъпник” бе прожектиран и в съдебната зала днес.
 

Цонев, заедно със съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, са подсъдими за подкуп. Обвинението твърди, че с посредничеството на съдията и ексглавния секретар Цонев е предложил подкуп на следователя Петьо Петров, “за да оправи” дело срещу него.

Въпреки че МВР трябваше да изпрати пълния запис от арестите на тримата, в съдебната зала бе прожектирано широко известното видео, разпространено от пресцентъра на ведомството. Защитниците на подсъдимите обаче твърдят, че има и по-пълен запис, на който се вижда полицейско насилие и нечовешко отношение. Адвокат Васил Василев, който защитава бившия военен министър посочи, че лично той е гледал по-дълъг запис, предоставен му от Върховната касационна прокуратура. Тъй като от МВР не са предоставили друг вариант на записа, адвокатът на Тенчо Попов Константин Симеонов поиска от съда да разреши на следващото заседание по делото да се прожектира друг запис, направен в кантората на съпругата на бившия главен секретар, където е извършен арестът.

Самият Попов разказа пред журналисти, че не си спомня много от ареста си, тъй като чул вратата да се отваря, видял маскирани хора да нахлуват, помислил, че е нападение и изгубил съзнание. Когато се свестил, лежал на земята с белезници и с рана на главата. Цонев пък заяви, е от записа се вижда как “милицията нахлува във военно поделение”, какъвто е статутът на Военно-медицинска академия.

В отговора на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, изпратен до съда, той обяснява, че не е издавал разпореждане записът от ареста на тримата да бъде разпространен публично, но това е направено, тъй като в правилника към Закона за МВР е казано, че пресцентърът на ведомството се грижи за прозрачността и публичността в работата на министерството. Съдът с председател Иван Коев обаче уличи министъра в лъжа. В писмото до съда се твърди, че задълженията на пресцентъра на МВР са разписани в член 153, буква „з“ от правилника. Съдът обаче контрира, че разпоредбата е отменена, а когато е била действаща – такава буква изобщо не е съществувала и членът не регламентира работата на пресцентъра на МВР.

По време на съдебното заседание стана ясно, че основният свидетел Петьо Петров не е бил сътрудник на ДАНС. От МВР обаче отговорили на запитването на съда, че е необходимо съгласието на Петров, за да се огласи дали той сътрудничи на полицията. „Давам съгласие да се провери дали съм сътрудник на МВР, ДАНС, служба „Озеленяване“, МОСАД и всички други служби на планетата“, обяви пред съда Петров.

Междувременно прокурорът Божидар Джамбазов заяви пред съда, че делото върви в абсурдна посока и настоя съдът да прекрати това. Според него в съдебната зала се занимавали много повече със свидетеля, отколкото с подсъдимите.Още в досъдебната фаза обаче възникнаха съмнения дали Петьо Петров не си е поискал сам подкуп.Съдът прецени също, че техническата експертиза по делото, която касае записите от СРС-та трябва да бъде изготвена от експерт от БАН. На предишно заседание съдът обяви, че ще търси експерти, които са извън системата на МВР, за да се предотврати всякаква предубеденост. Явно обаче такива експерти не могат да бъдат намерени.

Frognews.bg припомня, че на 1 април 2010 година при показна акция на МВР бяха задържани Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Пресцентърът на МВР излъчи подробно видео от задържането, на което ясно се чуха определени реплики отправени от зам.-градския прокурор на София Роман Василев към Цонев. Случаят бе проверяват от ВСС и прокурорът бе наказан с порицание. Срещу тримата арестувани при акцията в последствие бе повдигнато обвинение за това, че в съучастие – Цонев и Попов като извършители и съдията Сантиров като помагач, са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, който разследвал дело за обществената поръчка за проекта на МО “Странджа -2”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5551 |09.03.2011 Експерти ще гледат "под лупа" цените на храните . 1| 5602 |24.01.2011 Гледат делото "Маргините" на Трифон Зарезан . 1| 5578 |13.12.2010 Снимат те с радар - гледат те за "гражданска" . 9| 5207 |09.06.2010 Докато гледате Слави, вижте да не ви обират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads