Реклама / Ads
38| 5206 |15.09.2012 НОВИНИ

Като ни одерете, кой ще ви плаща?

.
Протестът в София Източник: БТВ
Стотици стачкуваха днес в София, Добрич и Пловдив срещу високите цени на горивата, тока и водата.
 

Протестното шествие в столицата премина от сградата на Президентството до Народното събрание. Хората размахваха плакати с лозунги, сред които се видяха надписи като:

"Стрижете ни. А като ни одерете, кой ще ви плаща?".

Участниците се обявиха „за” премахване на концесионерите в доставката на вода. Поискаха още топлофикационните дружества да имат индивидуални договори с всеки, за да може с едномесечно предизвестие гражданите да се отказват от услугата.

Сред протестиращите имаше и недоволни от новите правила за паркиране в столицата, както и от малките пенсии.

Софиянци настояха и за отмяна на приетото увеличение на цената на тока с 13%, либерализирането на вноса на горивата и намаляване на ДДС-то, митата и акциза върху тях.

Протестите бяха организирани чрез социалната мрежа Фейсбук - в групите "Ние сме против високите цени на тока!", "Не на монопола на топлофикация!", "Не на високите цени на горивата!".

След Арабската пролет паралелно в 14 държави, вече никой не подценява социалните мрежи като инструмент за постигане на политически резултати.

Оказва се обаче, че у нас ефектът от организираните във Фейсбук събития е доста по-различен. Въпреки че групите събират хиляди привърженици, от тях рядко има реална полза. Психолозите твърдят, че спецификата на българския манталитет ни пречи да преодолеем себе си и да преминем от думи към дела.

„Проблемът на българския Фейсбук и на българина във Фейсбук е това, че активността му остава почти основно само на територията на мрежата. Хората с външна локализация на контрола са много парадиращи и показни хора. За тях е много важно да бъдат одобрени от околните, а интернет предоставя много лесно групиране и асоцииране между индивида и други хора, които той познава или не познава”, обяснява Николай Димитров.

Въпреки мнението на психолозите, участниците в протестите у нас са категорични, че Фейсбук е идеалната платформа, на която да се стъпи, за да има един протест успех.

И въпреки че организаторите на групите са категорични, че ще продължат да преследват целите си, дори и те признават - само реални хора, заставащи с имената си зад една кауза, биха могли да променят системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5369 |04.09.2012 Надзирател се занасял с арестантка, докато Гремел се самоубивал . 6| 5730 |02.09.2012 Цветанов: Тече нова операцията като тази за кораба с кокаин . 2| 5734 |01.09.2012 Заловиха български фалшификатори на документи в Чехия . 54| 5617 |21.08.2012 Станишев: Бойко Борисов се вживява като султан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads