Реклама / Ads
47| 8419 |04.10.2014 НОВИНИ

Казваме "Сбогом" на руските изтребители- МиГ и СУ

.
МиГ-29 отива в запаса
България се отказва категорично от трите модела руски изтребители, които са на въоръжение в армията - МиГ-29, МиГ-21 и Су-25. До 2020 г. те ще бъдат заменени от 8-10 нов модел западни изтребители. Това е записано в "Националната програма България в НАТО и Европейската отбрана 2020".
 
Документът бе одобрен от правителството и бе публикуван на сайта на МО. Аргументите за "пенсионирането" на руските машини са, че така ще се намали зависимостта от Москва и ще се освободи честотен спектър.

Програмата предвижда общо 9 проекта за модернизация. Така парите за отбрана ще достигнат близо 2 млрд. лв. в следващите шест години. Освен изтребителите ще има модернизация на белгийските фрегати в бойния флот и покупка на 2-3 нови патрулни кораба. Последните трябва да заменят руските, които според МО не могат да бъдат реновирани. Според авторите на документа корабите ще бъдат два вида и постепенно ще се въоръжават, за да могат да се използват в антитерористични операции, контрол на Черно море и спасяване.
Покупката на 100-120 бронирани машини за батальоните бойни групи и на 4-6 трикоординатни радара са други два от проектите. Единият от тях е за модернизация на военното разузнаване със система за комуникация, водене на разузнаване, наблюдение и логистична поддръжка. Съвместен оперативен център на Съвместното командване на силите и Автоматизирана информационна система на МО, БА, оперативните и тактическите щабове са последни два проекта от списъка в плана.

Анализът на военните е показал, че през последните 10 г. в армията са били инвестирани 1.63 млрд. лв., но нищо не се е променило в бойните й способности. Затова се предвижда да бъде създадено Звено за проектно управление, което ще използва специален софтуер. За да се намалят разходите на МО, се предвижда да се снижат загубите на 18-те дружества под шапката на министерството. Предлага се ведомството да има възможност да възлага пряко (in house) поръчки на лица, които имат участие или са принципал. В момента те трябва да се явяват заедно с частните компании.

Документът предвижда до 2020 г. 85% инвестициите да се съсредоточат върху бойната ефективност на армията, 10% - в информационно осигуряване, и 5% - за командване и управление. Според плана заплатите на военните ще се увеличат средно с 3 на сто на година. През последните три години от периода скокът ще е с 4 процента.

Комисионер да се занимава с продажбата на ненужни вещи на армията и това да става през стоковата борса, е планирано в документа. 106.3 млн. лв. са получили в МО от продажба на ненужни движими вещи за последните 3 г. За същото време армията е взела само 20 млн. лв. от продажба на ненужни имоти. В същото време разходите за охрана и данъци за същия период са били 57 млн. лв. МО е дало на общините терени за 345 млн. лв. Затова от министерството смятат, че трябва ускорено да се освободят от 1106 имота, с които разполагат. За 798 от тях имат актове за собственост. За останалите - не. Според документа МО се е отказало от идеята ненужните имоти да бъдат вкарани в нова държавна компания под шапката на икономическото министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 7231 |18.08.2014 Гамизов:Време е за граждански протест против Путин и руските кървави пари . 103| 7155 |10.05.2014 Кадиев: Защо наказваме двойно родителите, чиито деца остават вкъщи? . 21| 6432 |04.03.2014 ЕС дава пари на Украйна за руските газови доставки . 14| 5788 |04.02.2014 Щетите от корупция в ЕС с 272 пъти повече от руските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads