Реклама / Ads
4| 4277 |23.04.2015 НОВИНИ

КЕВР търси намаление на цената на енергийния микс

.
Иван Иванов
В следващите два месеца, които остават до началото на следващия регулаторен период за цените на електроенергията, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще опита да постигне най-добрия възможен баланс в квотите изкупувана от различни генериращи мощности енергия, така че средната цена на енергийния микс да бъде намалена до нивото, на което НЕК продава като обществен доставчик. Това заяви днес в дискусия за енергетиката председателят на КЕВР Иван Иванов.
 
При всички положения ситуацията ще бъде значително подобрена в сравнение с предишния регулаторен период, когато цената на енергийния микс - сбора от изкупената от НЕК от различни производители енергия, бе от порядъка на 160 лв. на мегаватчас, а в същото време цената, по която НЕК продава като обществен доставчик, е 125 лв. на мегаватчас, каза Иванов.

"Голямата цел е да слезе цената на енергийния микс максимално ниско, за да се доближи до цената, по която НЕК продава; това означава да се преодолее дефицитът на НЕК", заяви председателят на комисията.

Иванов отново припомни мерките, които регулаторът ще предприеме за стопяване на този дефицит - 100 млн. лв. по-малко средства ще плати НЕК на зелените централи заради промяната в Закона за енергетиката, според която ще се изкупува енергията само според часовите лимити, определени от КЕВР; 97 млн. лв. ще бъдат спестени от намаляването на цената за разполагаемост на двете американски централи в Марица - изток; 240 млн. лв. ще са приходите за НЕК от търговията с квоти въглеродни емисии.

Очаква се приблизително 250 млн. лв. и от ограниченото изкупуване на енергия от когенерациите,  изчисли Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация.

Топлофикационни централи ще бъдат задължени до три месеца да монтират измервателни уреди за произведената топлинна енергия, за да е ясно колко може да бъде изкупеният от тях ток, обясни председателят на КЕВР.
 
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4748 |18.04.2015 Овчаров: Цената на тока у нас ще се изравни с европейската . 6| 4411 |16.04.2015 Шефът на КЕВР: Шампиони сме по енергийна бедност . 4| 4263 |14.04.2015 КЕВР казва с колко ще поскъпне тока от юли . 14| 5161 |07.04.2015 Американските "Марици" свалят цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads