Реклама / Ads
1| 3559 |21.12.2023 НОВИНИ

Ким Чен Ун: Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде провокиран

.
Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун Източник: БГНЕС
Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран с ядрени оръжия", съобщиха държавни медии.
 

Коментарите на Ким идват след среща между Южна Корея и САЩ миналата седмица във Вашингтон, където те обсъдиха ядрено възпиране при конфликт със Севера. Дневният ред на срещата обхващаше "ядрено и стратегическо планиране" и съюзниците повториха, че всяка ядрена атака от Пхенян срещу САЩ и Южна Корея ще доведе до края на севернокорейския режим.
 

Но Ким каза на своето военно ракетно бюро "да не се колебае дори (предприемането) с ядрена атака, когато врагът я провокира с ядрени оръжия", информира официалната Корейска централна информационна агенция на Пхенян в четвъртък.
 

Вашингтон, Сеул и Токио излязоха с изявление малко след това, призовавайки страната с ядрено въоръжаване да „престане да извършва по-нататъшни провокации и да приеме нашия призив за ангажиране в съществен диалог без предварителни условия“. Трите страни увеличиха сътрудничеството си в областта на отбраната в лицето на мащабната поредица от ракетни тестове от Пхенян тази година и във вторник активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети.
 

В понеделник КНДР изстреля най-мощната си балистична ракета Hwasong-18, описвайки я по-късно като "предупредителна контрамярка" срещу това, което определи като постоянни действия на "военна заплаха" от Вашингтон и неговите съюзници. Миналата седмица американска ядрена подводница пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан, а в сряда Вашингтон изпрати своите бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио. Северът наскоро отбеляза, че „Корейският полуостров е в състояние на война по закон“ и „стратегически активи“, разположени от Вашингтон на юг, „са първите цели на унищожение“.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3830 |21.12.2023 "Путин има неговия номер". Защо Русия иска Тръмп пак да е президент? . 0| 3575 |21.12.2023 Засилено полицейско присъствие около гари и молове по празниците . 0| 3601 |21.12.2023 Общински съветници от МК "БСП за България" разкриха незаконно заустване на река Горнобанска . 1| 3718 |21.12.2023 България получава 1,2 милиарда евро за справедлив преход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads