Реклама / Ads
2| 2840 |18.06.2023 НОВИНИ

Кирил Вътев: Много бих искал изискванията към производителите да са прости и ясно поставени

.
Кирил Вътев, министър на земеделието Източник: Стопкадър: bTV
Много бих искал изискванията към производителите да са прости и ясно поставени. Когато имат да изпълняват някакви указания по дадена програма или схема за субсидиране, всичко да им е разписано стъпка по стъпка. Трябва да намалим консултантите и да дадем път на онези, които произвеждат реално продуктите.
 

Това заяви пред bTV министърът на земеделието Кирил Вътев.

 

По думите му българските производители и преработватели трябва да се кооперират, за да станат по-ефективни.

 

Вътев коментира освен това, че има желание с помощта на новия си екип да подреди всички браншове – веригата от полето до масата, а не да решава проблемите на един или друг сектор.

 

„Например, един производител мрази преработвателя, защото смята, че той го притиска“, уточни специалистът.

 

Министърът не смята, че сайтът за контрол на цените ще постигне желаната цел.

 

„Цените се определят от пазара, а не от някаква държавно ведомство или дадена частна фирма. Те са въпрос на баланс между предлагане и търсене. Пример за това е случилото се със зърното от Украйна“, допълни експертът.

 

Той отбеляза, че в началото е имало недостиг заради блокираните пристанища, а тази година предлагането е двойно по-голямо и българските производители трябва да продават по-евтино. Към настоящия момент, според него, се търсят активно нови пазари, както и механизми за компенсации на зърнопроизводителите в следствие на загубите, които те търпят от украинския внос.

 

„Това, за което трябва да мислим обаче, е какво ще стане след като Украйна стане пълноправен член на ЕС. Това е житницата на Европа“, сподели също така земеделският министър и каза, че Националният консултативен съвет по зърното ще заседава на 22 юни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 2807 |18.06.2023 Атанас Славов: Гешев загуби легитимация още в началото на неговия избор поради много провинения и нарушения . 12| 3375 |18.06.2023 Леопард избяга от зоопарка в Стара Загора. Животното е много опасно, не се правете на герои (ОБНОВЕНА) . 3| 2695 |18.06.2023 Искрен Арабаджиев, "ПП-ДБ": Кирил Петков сам си дава имунитета, нас не ни е страх . 13| 2922 |16.06.2023 Кирил Петков се отказа от имунитета си срещу наказателно преследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads