Реклама / Ads
7| 4056 |17.04.2024 НОВИНИ

Китайски експерт: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

.
Фънг Юджун
Професор Фънг Юджун, китайски експерти по руско-евразийските въпроси, заяви пред The Economist, че Русия със сигурност ще загуби войната в Украйна. Той е директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания на Университета Фудан в Шанхай.
 

Войната между Русия и Украйна е катастрофална и за двете страни. Тъй като нито една от страните не се радва на огромно предимство, а политическите им позиции са напълно противоположни, боевете едва ли ще приключат скоро. Едно нещо обаче е ясно: конфликтът е преломен момент след края на Студената война, който ще има дълбоко и трайно глобално въздействие, се посочва в публикацията на The Economist.





Четири основни фактора ще окажат влияние върху хода на войната. Първият е нивото на съпротива и национално единство, демонстрирано от украинците, което до този момент е изключително. Вторият е международната подкрепа за Украйна, която, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на страната, остава широка.

 

Третият фактор е естеството на съвременната война - състезание, което се върти около комбинацията от индустриална мощ и системи за командване, контрол, комуникации и разузнаване. Една от причините, поради които Русия изпитва трудности в тази война, е, че тя все още не се е възстановила от драматичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз.

Последният фактор е информацията. Когато става въпрос за вземане на решения, Владимир Путин е затворен в информационен пашкул, благодарение на това, че е на власт толкова дълго време.

 

Руският президент и неговият екип за национална сигурност нямат достъп до точни разузнавателни данни. Системата, с която те работят, не разполага с ефективен механизъм за коригиране на грешките. Украинските им колеги са по-гъвкави и ефективни.

 

Имайки предвид тези фактори, Русия ще бъде принудена да се оттегли от всички окупирани украински територии, включително Крим. Китайският професор казва, че ядреният арсенал на Русия не е гаранция за успех. Той даде за пример САЩ и техните кампании във Виетнам, Корея и Афганистан.





Киев доказа, че Москва не е непобедима, отбелязва Фънг Юджун.

 

След войната Украйна ще има шанса да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще загуби влияние над своите бивши съветски републики, защото те виждат агресията на Путин там като заплаха за своя суверенитет и териториална цялост.

 

Войната е повратен момент за Русия. Тя изпрати режима на Путин в широка международна изолация. Освен това той трябваше да се справи с трудни вътрешнополитически подводни течения – от бунта на наемниците от групата „Вагнер“ и други военни групировки – например в Белгород – до етническото напрежение в няколко руски региона и неотдавнашния терористичен акт в Москва. Това показва, че политическият риск в Русия е много висок. Г-н Путин може и да беше преизбран наскоро, но той е изправен пред всякакви възможни събития от типа „черен лебед“.

 

След войната Украйна ще има възможност да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще изгуби бившите си съветски републики, защото те виждат в агресията на Путин там заплаха за своя суверенитет и териториална цялост, посочва професорът.

 

Според Фън Юджун междувременно войната е накарала Европа да се събуди за огромната заплаха, която руската военна агресия представлява за сигурността на континента и международния ред, слагайки край на следвоенното разведряване между ЕС и Русия. Много европейски държави се отказаха от илюзиите си за Русия на Путин. Европа осъзна огромните заплахи за сигурността на континент и вече няма илюзии за Путинска Русия, смята той. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3015 |17.04.2024 Природният газ в Европа поскъпна до най-високото си ниво . 0| 2353 |17.04.2024 Григор Димитров: Несравнимо е да се върнеш в топ 10 и да почувстваш, че работата ти се отплаща . 3| 7941 |17.04.2024 Украински дронове атакуваха завод за бомбардировачи Ту-22 и Ту-160 в Татарстан . 3| 3710 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads