Реклама / Ads
5| 8919 |09.06.2010 НОВИНИ

Класираха най-страшните и най-мирните страни, България е на 50-то място

.
Български гвардейци Източник: dallasnews.com
България е на 50 място от 149 страни в списъка на миролюбивите страни. Румъния е с пет места преди нас. На първите три места са Нова Зеландия, Исландия и Япония. Класацията е на световната организация Vision of Humanity, която публикува ежегодните рейтинги на най-миролюбивите страни в света, известен като Global Peace Index.
 

Най-войнстващите пък са Ирак, Сомалия и Афганистан. Русия е на 7-мо място отзад напред. След нея са още Израел, Пакистан и Судан.

При съставянето на рейтингите за миролюбивост Global Peace Index отчита 23 основни показатели: участие в международни конфликти, численост на силовите структури – армия и МВР, брой на извършените убийства и пр. Има и 32 второстепенни показатели като безработица, продължителност на живота, свобода на медиите, криминални престъпления и др. По всеки от основните показатели се поставя оценка от 1 до 5. Колкото по-малък сбор получи една страна, толкова по-напред минава в класацията. Оценките се поставят на базата на проучвания на Световната банка, Стокхолмския институт по проблемите на мира, Репортери без граници, Amnesty International и др.

Видеокадри от операции на МВР, ДАНС и прокуратурата от последните месеци били изпратени до упоменатите международни институти, съставящи рейтинга на Global Peace Index, съобщиха за Frognews.bg източници от парламентарната опозиция. Според тях това щяло да ни отреди по-ниска позиция в следващото класиране.

Южните ни съседи Гърция и Турция са съответно на 62-ро и 126-то място. Сърбия заема 90-ра позиция.
Сред отличниците е Чехия – на 12-то място. Ирландия е на престижното 6-то място.

САЩ е на 85-то място, въпреки многото военни операции, в които американски войски участват активно.

Южна Африка, където след броени часове започва Световното първенство по футбол е на незавидната 121-а позиция. Вероятно това е наложило над 30 000 полицаи да охраняват стадионите, където ще се играят срещите от Мондиала.
Съвсем близо до нас, на 56-то място е Либийската арабска джамахирия.

На картата на Global Peace Index България попада в светло зелената зона, която е сравнително безопасна за живеене. До нас в този пояс са Малави, Ботсвана, Египет, Мароко, Обединените арабски емирства, Лаос, Франция, Англия и Италия.

Традиционно туристите и туроператорските агенции живо се интересуват от тази класация преди всеки туристически сезон. По нея те избягват най-опасните места и се ориентират към спокойните и сигурни държави.

Топ 10 на на-воинстващите държави:

1. Ирак
2 Сомалия
3 Афганистан
4 Судан
5 Пакистан
6 Израел
7 Русия
8 Грузия
9 Чад
10 Конго

Топ 10 на най-миролюбивите държави:

1 Нова Зеландия
2 Исландия
3 Япония
4 Австрия
5 Норвегия
6 Ирландия
7 Дания
8 Люксембург
9 Финляндия
10 Швеция
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4637 |03.06.2010 България да не бърза с приемането на еврото . 9| 4926 |03.06.2010 Борисов: България има ясна евроатлантическа политика . 3| 4930 |28.05.2010 Царска фирма прибрала 90 млн. лв. от България . 8| 4950 |26.05.2010 Спаска вече e в България, не желае помощ от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads