Реклама / Ads
14| 5060 |18.02.2014 НОВИНИ

Клисарова даде назад за историята в училище

.
Източник: Булфото
След бурната реакция на обществото образователният министър Анелия Клисарова се разграничи от идеята часовете по българска история да отпаднат от учебната програма за 11-и и 12-и клас.
 

 

„История на България, български език и география трябва да се учат до края на учебния процес, защото с тях е свързана нашата национална гордост и националното ни самосъзнание”, заяви Клисарова пред bTV. 

 

Позицията си тя обяви часове преди готвения във вторник вечерта протест пред Министерството на образованието и науката срещу намерението да отпадне задължителното изучаване на българска история от учебните програми за последните два среднообразователни класа, както са публикувани на сайта на институцията.

„От октомври 2013 г. има протестно писмо от учители по история от Варна заради учебните програми, публикувани на сайта на МОН, но те са във връзка с проекта на Закона за средното образование, който беше предложен от ГЕРБ през 2013 г., но не беше приет, защото не се постигна консенсус по него”, обясни министър Клисарова.

Тя отбеляза, че изработването на проектите на всички програми е започнало през 2011 г. и 2012 г. и те са за законопроекта на ГЕРБ за училищното образование.
„На сайта на МОН има проекти за програми по история, български език, география, математика и по информационни технологии, но към закона, предложен от ГЕРБ”, подчерта отново образователният министър.

 

Анелия Клисарова изтъкна, че по тези учебни програми са работили психолози, учители, професори, академици и са изхарчени пари. „Ако не ги покажа тези програми, има обвинения, че не съм прозрачна, а когато ги покажа, съм прекалено прозрачна и започват жалби и протести”, оплака се образователният министър.

По думите й положителното от публикуването на тези проекти на програми е, че сега се знае, че цялото общество няма да приеме в 11-и и в 12-и клас да няма история, български език и география на България.

 

Тя увери, че учебните програми по български език и история ще бъдат преработени, но ще станат част от новото предложение за Закон за средното образование само ако бъдат приети от обществото, като при това положение няма да могат да останат „старите” проекти за програми.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6765 |17.02.2014 Н. Алгафари: Голяма простотия сътворих с АБВ, Първанов ме предаде . 11| 5125 |11.02.2014 bTV да даде право на отговор на Росен Петров . 39| 6314 |06.02.2014 Борисов: Ще дадем рамо на Инициативния комитет за референдума . 48| 5768 |31.01.2014 Първанов: Ако референдумът се провали, вносителят да си подаде оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads