Реклама / Ads
6| 6242 |09.10.2012 НОВИНИ

Кметовете на Созопол и Несебър - на съд за злоупотреби с обществени поръчки

.
Созопол
Кметът на Созопол Панайот Рейзи е разследван за злоупотреби при обществените поръчки, след като доклад на Сметната палата откри нарушения при строителството на пречиствателната станция за отпадни води в морския град.
 

Според инспекторите Рейзи еднолично без търг е сключвал договори като е толерирал определени фирми. Има и съмнения за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщaва БТВ.

Рейзи е разследван за най-големия обект на територията на общината, чието строителство се превърна в сага, започнала още през 2004-а - пречиствателната станция за отпадни води за 75 милиона лева по ОП „Околна среда". Агенцията за държавна финансова инспекция е установила, че два пъти е плащано за подготвителни дейности на една и съща фирма.

Самият Рейзи отрича. По думите му има сключен договор и парите си пристигат на етапи. „Те бяха държавни пари - 4 милиона от бюджета, 5-6 милиона от ПУДООС и т.н. Това е цялата история. Специално пък ПСОВ толкова проверки има направени там, на всички нива, ама каквито си помислите - прокуратура, ДАНС, ПУДООС, министерството последно беше поръчало независима оценка дали е определено правилно местото", коментира Рейзи.

Според окръжния прокурор на Бургас Красимира Кателиева обаче през периода 2010 г. са присвоени пари, отпуснати по договор за ПУДООС към МОСВ за строително-монтажни работи за пречиствателна станция за отпадни води. Размерът предстои да бъде уточнен след извършване на всички експертизи по делото, тъй като събирането на доказателства не е приключило. Висящо е и досъдебното производство за злоупотреба с общински средства.

Кметът на Созопол еднолично, без търг, е дал на определени фирми и ремонт на детска градина, доставка на храни и сеч на дървесина, става ясно от информация от държавната финансова инспекция. Става въпрос за над 584 000 лева. Инспекторите констатират, че тази практика поставя под съмнение как са изразходени средствата и чии интереси са защитени.

Следващата година установените нарушения са за над 1 милион 337 000 лева. На кмета Рейзи и главния юристконсулт на общината са съставени общо 19 акта за административни нарушения.

„Ако някъде нещо е допуснато, то е не толкова от целенасочени действия, а от някаква небрежност, от някакво незнание. В това се свеждат нашите грешки. А иначе целенасочено да бъде конкретно избран изпълнител, да бъде определено за някой, няма такова нещо! При нас е всичко точно, ясно и прозрачно", каза кметът на Созопол. По думите му няма злоупотреби с обществени поръчки.

„Не мога да се притеснявам, защото нищо не отклонявам. Правил съм някъде грешки, но те са си в нормалните граници. За отклоняване на средства, това е пълна глупост!", каза Рейзи, който определи финансовото състояние на общината като „малко над средното добро ".

За допуснатите грешки, кметът Рейзи обвини контролните органи. И се обяви против предварителния контрол за обществените поръчки.

Досъдебни производства са образувани и срещу сегашния кмет на Несебър Николай Димитров и бившия на Приморско - Димитър Димитров. Разследванията на прокуратурата за тези кметове продължават вече години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5692 |05.10.2012 И мощи на Свети Николай в Созопол . 3| 6374 |17.09.2012 Маскирани пребиха шефа на "Бахама мама" в Созопол . 11| 6997 |16.09.2012 Созополските вампири завладяват ефира . 1| 6813 |15.09.2012 Спипаха крадци на културни ценности в Бургас и Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads