Реклама / Ads
12| 8233 |23.01.2024 НОВИНИ

КНСБ - против таван от 12 заплати за пенсиониране на държавни служители

.
КНСБ се обяви против тавана от 12 заплати при пенсионирането на служители от държавните предприятия. Становището е по повод предложенията за промени в Закона за публичните предприятия. Според КНСБ в проектопромените ясно личат “антисиндикалните послания и директните атаки и упреци срещу процеса на колективно трудово договаряне”. 
 

На първо място трябва дебело да се подчертае и да се има предвид, че не е възможно да се ограничава правото на колективно трудово договаряне чрез закон, още повече, че то произтича от важни международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда. Работниците и служителите имат право, без предварително разрешение, свободно да образуват по свой избор синдикални организации. да се сдружават и да се договарят и това, което се постигне като клауза в КТД, е задължение за работодателя, както в случая с Държавно предприятие „Ръководство въздушно движение“ (ДП РВД).

 

Правото на сдружаване и правото на колективно трудово договаряне представляват ядрото на синдикализма и КНСБ категорично заявява, че няма да допусне никакви опити за дискредитиране на ролята и значението на синдикалните организации и КТД в трудовия живот на гражданите, пишат от КНСБ. 





В становището се обръща внимание, че предложението противоречи на основни постановки от Преамбюла на Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския Парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз и текстовете й за насърчаване на колективното трудово договаряне. Нещо повече. Текстът влиза в противоречие и с чл.2а КТ, според който държавата насърчава социалния диалог и утвърждава колективното трудово договаряне.

 

Законопроектът е красноречив пример за ограничителен и фискален  подход, основан на изключение, а не на общата практика в страната, посочват от КНСБ. 

 

От там предлагат вместо да се създава горна граница на обезщетението поради пенсиониране на служителите по Закона за публичните предприятия, да се използва пълноценно и правилно механизмът на колективното трудово договаряне в системата на публичните предприятия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4966 |23.01.2024 София още е без бюджет, а СОС - под блокада. Ще развърже ли местният парламент Гордиевия възел? . 3| 4427 |23.01.2024 По един убит на час: Израел отчете черен ден за армията . 3| 4883 |23.01.2024 Бомбени заплахи в училищата из цялата страна . 0| 4824 |23.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от в.з. Малинова долина и в.з. Бункера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads