Реклама / Ads
10| 4260 |29.10.2023 НОВИНИ

"Когато дойде време за ротацията, да се смени не само върхът". Защо бе отменен машинният вот?

.
“Когато дойде време за ротацията, да се смени не само върхът, а да има нови министри”. Така журналистът Слави Ангелов обясни целта на петъчния скандал, след който бе премахнато машинното гласуване в изборите за кметове и общински съветници днес.
 

В студиото на NOVA журналистът Силвия Великова пък посочи:


“Основният ми въпрос е към тези, които бяха толкова гневни в петък на обяд - какво са очаквали, че ще се случи? Всеки от нас е прочел въпросната справка на ДАНС, въз основа на която бе взето това решение. Всички апокалиптични очаквания не намират никаква подкрепа”.


“Как точно се обяснява да стане тази манипулация”, попита тя, обяснявайки, че гласувайки с машина, ние виждаме на разписката за кого сме гласували.


“Целта е, че това дава една много добра възможност на една партия, която предстои да се ротира с друга, да поставя условия”, съгласи се Великова с колегата си журналист Ангелов.


“Прави се аналогия с Костинброд. Смятам, че същият човек, който организира Костинброд, организира и това”, категоричен бе културологът и експерт по медии Георги Лозанов.


“Росен Желязков беше подсъдим по аферата “Костинброд”. И този човек беше оправдан”, подчерта Великова, отбелязвайки, че именно в офиса на настоящия председател на Народното събрание започна драмата, която доведе до отмяна на машинния вот. 


“Големият смисъл на цялото активно мероприятие е известен на всички. АКФ правихме един анализ, който показва, че хартията е начинът за извършване на сделки между политическите централи и за преливане на гласове”, каза Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд (АКФ). 


“Тази завера е много гнусна. След 30 години Преход самочувствието на българина, че нещо зависи от неговия глас, тежко ерозира”, допълни той.

 

"Трябва да се търси отговорност", категоричен е Станкушев. 

 

"ЦИК няма да посмеят да върнат гласуването с машини на втори тур", смята Великова, подчертавайки думата, която изполва - посмеят. 

 

"Доста обидно. Занимаваме се с апокалиптични неща, вместо как нещата за гражданите ще станат по-добри", посочи Станкушев. "За мен е много важно какво ще каже утре прокуратурата. Прокуратурата има дежурни прокурори събота и неделя, а нищо не чухме", допълни той. 

 

"ЦИК е постоянно действаща, но върши всичко в последния момент", допълни Великова.

 

"Наблюдавайки София, идва едно ново поколение политици", смята Георги Лозанов. "Дали пък не е възможно, ако софиянци гласуват правилно, промяната най-после да дойде и да тръгне от София?", завърши разговорът той. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3865 |29.10.2023 Проф. Даниел Вълчев: На тези избори ще се получат демаркационни линии, които трябва да бъдат анализирани . 2| 4699 |29.10.2023 Ток от кметството и без касов апарат. Кебапчена драма във Великотърновско . 2| 3784 |29.10.2023 Здравка Евтимова: Местните феодали заграждат самите себе си в килии. Мнението, че нищо не зависи от нас, е дълбоко погрешно . 17| 33892 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads