Реклама / Ads
6| 5236 |02.12.2015 НОВИНИ

Кой кара синдиците на КТБ да действат избирателно и под диктовка?

.
Сградата на КТБ
Всички медии втора седмица шумно аплодират действията на двамата новоназначени синдици на КТБ АД. До тук добре. Но и за не дотам просветените с аферата е ясно, че усилията, които се полагат до този момент, са насочени единствено и само за връщане на активи от групата „Петрол. Твърде странно! Нищо, че очакванията са насочени към предприемане на спешни мерки за опазване и връщане на абсолютно всички активи, придобити с кредити от банката и откраднати по време на квесторите и предишните синдици. Тези изводи не почиват на хорски приказки, а на безспорни факти, които бодат очите и на слепите.
 

 Какво се случваше в банката през последната година и половина:

- Необезпокоявани от никого, част от кредитополучателите на банката престанаха да обслужват кредитите си, като същевременно продължават да получават приходи от дейността си по сметки в други банки;

- Други кредитополучатели и залогодатели, срещу които има все пак изваден изпълнителен лист от банката, тихомълком - чрез подставени лица, придобиват отново активите си на значително по-ниска цена от размера на задълженията им към банката;

- Трети, под носа на квестори и синдици, разпродадоха на безценица свои активи, без да обслужват задълженията си към банката;

- Основният приоритет на квестори и синдици беше да се изхарчат възможно най-бързо събраните и наличните средства в банката под формата на хонорари, консултантски услуги и други.

 

За да се убедим, че новите синдици ще действат наистина безпристрастно и целенасочено за опазване на масата на несъстоятелността на банката, действията им трябва да бъдат насочени към:

1. Много спешни мерки за възбрана на абсолютно всички активи на неизрядните кредитополучатели на банката, като предварителни обезпечителни мерки по заведени дела и производства по несъстоятелност.

2. Незабавни законови мерки за връщане на всички активи, придобити с кредити от банката и след това разпродадени на трети „добросъвестни” лица.

3. Контрол върху действията на частните съдебни изпълнители и извършваните от тях оценки на активи на кредитополучателите, обявявани за публична продан.

4. Блокиране на всички сметки на всички неизрядни кредитополучатели, които и в момента продължават да осъществяват дейност и да получават приходи, без да обслужват задълженията си към банката.

 

Ще припомним някои от случаите, при които некоректни кредитополучатели си правеха каквото си поискат пред погледа на квестори и синдици:

1. Най-фрапиращият „незабелязан“ случай е с „ЕВРОБИЛД 2003” ЕООД. Дружеството е собственост на защитения свидетел на прокуратурата по делото за КТБ – Бисер Лазов. От октомври 2014 г. то разпродава недвижими имоти в цялата страна на свързани с Лазов трети лица. В момента тече производство по несъстоятелност на дружеството (по инициатива на Лазов). Новите синдици на КТБ АД трябва да направят всичко, за да може да се определи възможно най-ранна дата на неплатежоспособност на „ЕВРОБИЛД 2003“ ЕООД, което ще позволи да се развалят всички разпоредителни сделки и активите да се върнат обратно, за да послужат за удовлетворяване на вземанията на банката от дружеството.

 

2. Този случай не е изолиран. Редица длъжници на банката прехвърлиха свои имоти на трети лица - „ЕВРОБИЛД ПРОЕКТ” ЕООД, „ИНФРАСТРУКТУРНА КОМПАНИЯ” АД „ИНТЕГРИРАНИ ПЪТНИ СИСТЕМИ” АД, без реакция от страна на квестори и синдици. Други кредитополучатели успяха да прехвърлят свои акционерни и дялови участия от капиталите на трети лица за десетки милиона лева - „СНЕЖИН 2003” ЕООД, „БАГИАНА” ЕООД, „ДИВАЛ 59” ЕООД.

Сделките в ущърб на масата на несъстоятелността трябва да бъдат атакувани и това е основна задача на синдиците, ангажирани до момента със съставяне на „кухи” отчети.

 

3. Работещи компании, с огромни кредити от КТБ АД, бяха буквално „изпуснати“ от квесторите. В момента спокойно продължават да получават приходи по сметки в други банки без да обслужват задълженията си към КТБ АД. Това са например  „РУБИН ИНВЕСТ” АД, „МЕДИКОН КОНСУЛТ” АД, „ГИПС” АД.

 

Всички очакваме от новоназначените синдици да не действат поръчково под външна намеса и диктовка, както беше досега, а да се насочат към спиране на разграбването на банката, на което станахме свидетели през последната година и половина. Да се надяваме, че в следващите седмични доклади на синдиците ще прочетем за заведени множество искове по линия на новия чл. 60а от ЗБН, а именно искове за връщане на активи, придобити с кредити от банката и впоследствие откраднати. А доколко новият чл. 60а ще доведе до реални резултати, е тема на друг разговор. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6535 |01.12.2015 Фрог научи: Делото КТБ скара заместниците на Цацаров . 34| 5948 |28.11.2015 Каракачанов: Това не е инцидент, а добре организирана засада от турска страна . 78| 17813 |27.11.2015 Китай: На Анкара ясно ли е, какво е да свалиш руски самолет?! . 2| 5477 |26.11.2015 "Дойче веле" за конфликта Москва-Анкара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads