Реклама / Ads
13| 7147 |22.11.2012 НОВИНИ

Кои са сътрудниците на ДС при приватизацията?

.
Източник: gorod.cn.ua
За агентурно минало ще бъдат проверявани и лицата, които са били членове на управителните, контролните и надзорните органи на държавни и общински предприятия, преобразувани и приватизирани по реда на отменения Закон за приватизация на държавни и общински предприятия.
 

Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за достъп и разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщи БТА.

Предварителната проверка ще се извършва в срок до 30 дни и резултатът от нея ще се предоставя в писмена форма на заявителя. Той ще се публикува в седемдневен срок на интернет страницата на Комисията за проверка на досиетата.

„Най-накрая българското общество ще разбере кои са били отговорните лица за приватизационните процеси от началото на демократичните промени”, коментира единият от вносителите на текстовете Красимир Ципов от ГЕРБ.

Занапред се отменя задължението на НСО да охранява сградата, архива и имуществото на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност към ДС.

За принадлежност към бившата ДС ще бъдат проверявани и обявявани също имената на членовете на научните съвети на Висшата атестационна комисия. „Трябва да се разбере какво е било присъствието на ДС в научните съвети, решавали съдбата на всички млади учени в България”, каза още Ципов.

Той добави, че с предлаганите промени се разширява и кръгът на проверяваните от системата на МВР. Агентурно минало ще се търси и при управителите на медии, реши Народното събрание.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов съобщи, че ще предложат на проверка да подлежат още бившите и сегашни началници на отдел "Информация" към Министерството на отбраната, за които досега е имало изключение в закона, за да не се нанесат щети на информатори или сътрудници на българското външно разузнаване.

„Трябва да се види кои лица са били скрити от общественото внимание в последния момент от БСП, в същото време те са реалните ръководители на мрежите за набиране на доносници. Могат да се окажат изключително важни хора - министри, депутати, участници в обществено-политическия живот”, коментира Костов.

В отговор Атанас Мерджанов от Коалиция за България каза, че законът във вида, в който е приет от тройната коалиция, не е включвал лустрация. В мандата на ГЕРБ обаче той служи само и единствено като политически инструмент за отстраняване на неудобни хора.

Красимир Ципов посъветва критиците от БСП да не говорят за двойни стандарти, а за страх, че ще излязат имената на лица от редиците на социалистическата партия, свързани с криминални процеси при приватизацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5001 |08.04.2011 Лишиха сътрудниците на ДС от медали и ордени . 6| 5355 |01.12.2010 Оповестиха сътрудниците на бившата ДС в ДАНС . 29| 14070 |18.12.2008 Оповестиха сътрудниците на ДС в Националното радио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads