Реклама / Ads
0| 5362 |31.12.2023 НОВИНИ

Коя песен ще бъде чута над милион пъти на Нова година? Тайната е разкрита

.
Афродита с бели рози...
Тази нощ „Бяла роза“ на Славка Калчева ще огласи хиляди ресторанти и семейни тържества и поне милион българи ще я чуят и ще разкършат снага на нейната мелодия. Ще звучи преди и след словото на президента Радев, в съпровод на зари от Свиленград до Видин и от Ахтопол до Перник през Пловдив, София и пр. Ще оглася и купоните на много българи в чужбина.
 

Това е положението и няма значение как се е случило точно тази песен да присъства на 90% от купоните, банкетите и дори ВИП-партитата.

 

Бялата роза обаче се е прочула още преди векове. Има много бели цветя, които крият различни истории зад своя блясък, често много тъжни. Бялата роза обаче е приятно изключение. В Древна Гърция тя е олицетворявала култа към Афродита. За гърците това цвете означава чистота, красота и невинност. Затова розовите венчелистчета покривали улиците на големи празници.

Римляните създали розовите градини около вечния град. Венците от бели рози означавали смелост и късмет в битките. Римляните въвеждат традицията да се разказват големи тайни под розов храст. Да, в топлия климат на Италия има огромни храсти от чай и увивни рози. Изразът „Sub rosa dictum“ е оцелял и до днес, което буквално се превежда като „казано под розата“. При важни срещи над масата се закачвали рози. А празникът на обсипване с розови листенца се превърнал в християнска традиция.

 

През Средновековието розата се превръща в прекрасен подарък за дама, с който рицарите подчертават чистотата и на избраницата.

 

В Англия бялата роза се възприема като знак за вярност към словото, символ на благородство и чест.И до днес бялата роза е популярна в християнската религия, нейните красиви пъпки са посветени на Дева Мария.

 

Английската кралица Виктория (1819 – 1901) е основоположник на традицията да се използва бяла роза за сватбен букет.


.
С една бяла роза започнала Войната на розите в Англия...

 

През 14 век в Англия избухва Войната на розите. Тази война беше между херцога на Йорк и семейство Ланкастър. Семейният символ на херцога била бялата роза, а символът на семейството на Ланкастър е червената роза, давайки името на Войната на розите. Войната на розите за щастие остави значението на белите рози за смелост и благородство.

В миналото белите цветя символизират повече от вярност и чистота Бялата роза и белите цветя са били източник на вдъхновение за множество митове и легенди през цялата история и с помощта на тези митове и легенди можем да разберем как са били възприемани тези красиви цветя в онези времена. Един мит гласи, че първата роза на Земята е била бяла и по чудо се е трансформирала в други нюанси.

 

Твърди се, че чисто бялата роза е опетнена от кръв, превръщайки се в червена. Друг мит идва от древните гърци: розите първоначално са били бели, докато един ден Афродита, богинята на любовта и красотата, не се убожда с бодли на роза.

Кръвта, която капела от пръста й, оцветила белите рози в червено... В общия термин „бяла роза“ експертите включват най-малко 15 различни нюанса, включително бяло като снежна топка, бяло айсберг и различни нюанси на слонова кост.

 

Белите рози са обичани в исляма, те се свързват с Пророка, така че букет от такива рози е много подходящ за булката, както и като подарък за самото тържество.

 

Бялата роза е известна и като символ на борбата срещу нацизма в Германия. Така се е наричала ненасилствена съпротивителна група в Нацистка Германия. В нея членували студенти от Лудвиг Максимилиан университет, Мюнхен и техния професор по философия. Групата става известна с кампанията си за разпространение на анонимни листовки, продължила от юни 1942 до февруари 1943 г., която призовава за активно противопоставяне на режима на Хитлер.

Основните 6 членове на групата са арестувани от Гестапо, осъдени и екзекутирани чрез обезглавяване през 1943 г. Текстът от тяхната 6-а листовка е изнесен от Германия в Англия през Скандинавия и през юли 1943 г. нейни копия са разпръсквани от съюзническите самолети. Заглавието на листовката е „Манифестът на мюнхенските студенти“.

 

Празнично е настроението днес, то се знае.

 

Ерих Мария Ремарк обаче предупреждава за всеки случай: „Свежите рози в неделя, при това толкова рано? Несъмнено ухаят на кражба…

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4308 |31.12.2023 Стотици се прощават с отец Боян Саръев в Кърджали . 36| 4309 |31.12.2023 Ивайло Мирчев: Влизането в Шенген е тежък удар срещу пропутинските сили . 6| 4042 |31.12.2023 Вътрешният министър: Доказахме, че България може да охранява не само своите, но и границите на обединена Европа . 0| 4058 |31.12.2023 Гришо започна с победа на двойки в Бризбейн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads