Реклама / Ads
4| 4439 |20.09.2017 НОВИНИ

Комисията ”Анти Радев” върна на старта процедурата за купуване на изтребител

.
Източник: БГНЕС
На последното си заседание Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад за дейността си. Той бе приет с 13 гласа „за” и 6 „против”. Според него процедурата за придобиване на новите самолети се връща в начална фаза. Такава бе и прогнозата та Фрог нюз.
 
Народните представители от комисията "Анти Радев", известна още и като "Комисия Грипен",  предлагат да се разгледа и нова четвърта оферта за изтребител от февруари тази година. Не става ясно обаче по коя процедура ще бъде включено четвъртото предложение в конкурса.

След своите 6 заседания временната комисия за проверка на процедурата препоръча на Министерството на отбраната да върне в по-ранна фаза проекта за нов изтребител. За да осигури равнопоставеност на участниците в конкурса, което създава възможност да се търсят нови и новопроизведени изтребители.

Владимир Тошев от ГЕРБ коментира: „Не считам, че сме излезли извън статута и правата си, защото никъде в доклада не се говори нито поименно, нито се нарушава реда за работа на комисията по отношение на процедурата. Никъде в доклада не е даден отговорът какъв тип боен самолет е необходим за авиацията. Дали да бъде лек изтребител или много целеви, дали самолетът да изпълнява задачи по дежурство или да може да извършва разузнаване, да дава информация.

Джейхан Ибрямов от ДПС подчерта, че проектът от начална стойност 750 млн. лв. е скочил на 1,5 милиарда лева при управлението на Николай Ненчев в МО. Ибрямов обърна внимание още, че докладът е изчерпателен, но също така депутатите във временната комисия не са изслушали нито един експерт, а само политически лица.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев посочи, че комисията не може да изпълни целта си като политическа задача. „Започвам да се изкушавам дали да не подкрепя този доклад. Причината е, че от трибунал към президента Радев се превърна в трибунал към министър Ненчев", коментира той. Според него българското правителство е имало всички правомощия и отговорности да приключи процедурата за изтребителите, както намери за добре.

Спас Панчев от БСП обясни: „България вече можеше да разполага с изтребители ако имаше средства и ако имаше министър, който да каже, да, поели сме ангажимент".
„Доволен съм, че има предложение за нов самолет, но какво ще е бъдещето зависи от бюджета", допълни той.

Председателят на Временната комисия Емил Христов посочи:„Като комисия сме задължени да докладваме изводите. Да направим изводи, а да не формулираме решения, няма да е коректно. Не ни беше поставена задача да проследяваме как и защо са променяни коефициенти и параметри. Занимавахме се с политическата страна, по ръководството и контрол на процеса".

Ето и обобщените  позиции на партиите :

От БСП са категорични, че няма да приемат доклада. Според тях комисията е постигнала две цели – да се "закача с президента" и да забави процеса. Според опозицията комисията е излязла от мандата си.

От ДПС имат забележка за малкото време за работа на комисията и срещу това, че в нея не е извикан нито един експерт, работил по проекта, а само политически лица.

Обединени патриоти подкрепят документа от работата на анкетната комисия.

Прогнозата на депутати от от ГЕРБ е, че процесът за избор на нов изтребител ще се забави до половин година.




 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3954 |20.09.2017 Димитър Стоянов: Комисията за изтребителите изпълнява политическа поръчка . 9| 6528 |12.09.2017 Еврокомисията посочи ”Блиц” и ”Пик” като проводници на руска пропаганда . 7| 8019 |12.08.2017 И президентът Радев отряза недоносчето на Цачева, наречено ”антикорупционен закон” . 0| 5424 |28.07.2017 Преизбраха Ана Джумалиева за шеф на Комисията за защита от дискриминация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads