Реклама / Ads
2| 2527 |30.11.2023 НОВИНИ

Комисията по културата и медиите не прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

.
Източник: БГНЕС
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 г. На заседанието на комисията днес „за“ гласуваха пет народни представители, шест – „против“, а един – „въздържал се“.
 

„Не бяха удовлетворени нашите желания. Ние бяхме описали доста подробно това, което искахме като бюджет и като финансови възможности на Министерство на културата, за да може да се стабилизира и да направим опит за структуриране на някои неща в МК, дейности в сектори по направления и по позиции“, заяви културният министър Кръстю Кръстев.

 

За 2024 г. по проектобюджета на МК се предвиждат разходи в размер на 403 350 500 лева, като в тези средства не са включени капиталовите разходи за 2023 г., възлизащи на 21 867 500 лева., посочи той. По думите му увеличението на бюджета на ведомството е около 19 процента спрямо 2023 г.

 

Част от допълнително предвидените средства в бюджета на Министерство на културата за 2024 г. са за осигуряване на увеличаване на приходите, с девет милиона лева, от продажба на билети в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, като срещу тях се осигуряват девет милиона за разходи, за персонал, отбеляза Кръстев. Друга част от тях - 9 322 000 лева, са за държавно подпомагане на филмовата индустрия по реда на Закона за филмовата индустрия (ЗФИ). 1 572 000 лева са за увеличение с осем процента на стандартите за финансиране на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и библиотечното дело, каза още министърът. За увеличаване на разходите на училища по изкуства и култура са предвидени 5 191 300 лева, а за ефекта от увеличението на минималната работна заплата, която предстои да влезе от 1 януари - 1 655 500 лева.

 

„Няма предвидени пари за никакви реформи. Факт е, че от такива има нужда, и то - от преосмисляне на цялостната философия на позиционирането на културата. Като казвам „културата“, включвам в нея и обществените медии, и частните медии. Ако щете и образованието“, заяви председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Той каза също така, че негова цел е да се започне постепенно свиваме на пазарния елемент в сферата на културата.

 

Според Иван Ченчев от „БСП за България“ това, което се случва с културата в България, не е прецедент. Той допълни, че това не е единственият сектор, който е „крещящо недофинансиран“.

 

Антоанета Цонева от „Продължаваме промяната – Демократична България“ съобщи, че около 15 милиона лева от бюджета биха могли да бъдат разходвани по списък, който предстои да бъде съставен по критерии, до 30 март. „Така културни институти от всякакъв ранг – национални, регионални, общински, звена, включително второстепенни разпределители на средства, да могат да направят заявки за своите нужди с оглед на културния продукт, който произвеждат“, посочи тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2616 |30.11.2023 Шарл Мишел: Разходите за отбрана в ЕС са достигнали рекордни стойности през 2023 г. . 2| 3340 |30.11.2023 Осъдиха Никола Саркози . 29| 2751 |30.11.2023 Надежда Нейнски: Решението на българските власти за самолета на Лавров е правилно . 3| 2674 |30.11.2023 Германската полиция закопча двама тийнейджъри заради планиране на терористична атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads