Реклама / Ads
15| 8074 |15.12.2015 НОВИНИ

Коритаров пред Фрог: Проблемът е в необратимия разпад на РБ

.
Георги Коритаров
Проблемът за стабилността на управлението е тема, която следва да бъде поставена в две посоки за търсене на отговори. Едната е свързана с основната партия, която е генератор на властта и това е политическа партия ГЕРБ. В момента тя е стабилна поради обстоятелството, че има излъчен премиер от нейно име в лицето на Бойко Борисов и представлява най-консолидираната формация от четирите, които влизат в разширения управленски формат. Това каза пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров . Ето какво още обясни той:
 

 ГЕРБ не е застрашена сама по себе си от каквито и да е трусове и разклащания и би могла да продължи да бъде гарант за солидно присъствие във властта, дори ако се налага да се опира на подкрепа от други партийни субекти. Това впрочем се е случвало не веднъж в ситуации, когато по стратегически въпроси преки коалиционни партньори  на ГЕРБ са гласували против или са правили някакви обструкции. Така, че за да преминат тези гласувания успешно, се е търсела подкрепа на други партии, най-често на ДПС, обясни той.  

 

По думите на Коритаров, втората посока, която трябва да се търси за това има ли стабилност или няма, е свързана със самото състояние на РБ . Това, което се случи с блока, показва, че коалицията е в състояние на фактически разпад, независимо от това, че ДСБ  официално не са напуснали коалицията. Обстоятелството, че ДСБ  препотвърждават  участие в коалицията и в същото време и опозиционната  си ориентация, за сметка на изразеното от останалите четири партии намерение и позиция, че продължават  да бъдат активни участници във властта, превръща РБ  в една изключително противоречива и опъната от вътрешни конфликти формация.

 

Тезата дали една партия  или коалиция е в управлението или има опозиционен статус, се определя от водените политики. РБ , който беше със заявката да действа като единен субект, на практика в момента е разцепен по най-важния показател-това е необходимостта да води общи политики. Когато една от партиите, казва, че ще бъде в опозиция, а останалите в управлението, това означава непримиримост в подхода към управлението и различни гледни точки.

 

Едните ще гласуват „за“, а другите „против“. Това  е фактически разпад. Отделно  от това вече можем със сигурност да кажем, че изначалната идея РБ  да бъде доразвит в единен политически субект със самостоятелен лидер, какъвто се коментираше Радан  Кънев, вече просто трябва да забравим за това намерение. От този момент нататък РБ  не само не може да бъде единен  субект. Като коалиционен партньор  на ГЕРБ, РБ  се превръща в постоянен източник на политическа нестабилност. Това ме връща към една идея преди съставянето на правителство и беше свързана с това, че  много по-успешно и убедително  ГЕРБ би управлявал, ако състави самостоятелно правителство на малцинството и разчита на динамична подкрепа.

 

Това, което се случи, е много брутална и ненужна интрига и единствено обстоятелството, че ГЕРБ е  лидерска  партия  и то с особеностите на своя председател Бойко Борисов,  прави така, че те наистина да изглежда стабилна, независимо какво се случва около нея. И  дори да кажем, че нямат необходимите  мнозинства, те могат да си ги осигурят чрез консултации подкрепа от други партии или когато пожелаят, да тръгнат към предсрочни парламентарни избори . Проблемът  е в необратимия разпад на РБ , той  е дълбоко ценностен и политически.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4740 |15.12.2015 Ген. Димитър Шивиков застава пред Военния съд за злоупотреби . 4| 4694 |15.12.2015 Предлагат закриване на митница „Свиленград” . 6| 5126 |15.12.2015 Д-р Семерджиев за Фрог: Д-р Москов продаде ДСБ за власт . 8| 6218 |15.12.2015 Арестуваха председателя на "Гвардия" Боян Расате

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads