Реклама / Ads
67| 14098 |12.10.2012 НОВИНИ

Корнелия Нинова поиска имунитета на Яне Янев, а той мръсното й бельо

.
Източник: Иван Стоименов
Депутатът от левицата Корнелия Нинова се обърна към главния прокурор Борис Велчев с искане да бъде свален имунитетът на лидера на РЗС и председател на антикорупционната парламентарнакомисия Яне Янев.
 

В сигнал до главния прокурор Нинова го обвинава в тежко престъпление, за което по закон може да получи от 1 до 6 години затвор. Нинова настоява Яне да бъде разследван по чл. 286 от НК за набеждаване.

По думите на депутата от левицата, Янев, в качеството си на председател на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, я е обвинил несправедливо в участие в корупционни сделки, свързани с енергетиката, изграждането на АЕЦ „Белене” и договори за доставка на газ от Русия.

"Твърдейки публично и в протокол от заседание на комисия, че разкрива огромни корупционни далавери в енергетиката, Янев споменава името ми и прави внушение, че съществуват записани със СРС разговори между мен, Румен Овчаров, Кириенко (Сергей Кириенко - директор на руската държавна компания "Росатом"), Шматко (Сергей Шматко - министър на енергетиката на Русия) и Красимир Георгиев по темата за АЕЦ "Белене" и за доставки на газ", обясни червената депутатка.

Тя заяви, че никога не е имала нищо общо с тема "енергетика" и ресорът й като заместник-министър на икономиката в кабинета "Станишев" не е била свързана с тази тема (ресорът й беше "външно-икономическа политика"). Никога не била участвала и в официални и неофициални разговори и преговори по темата за "Белене", за доставки на газ и ядрено гориво, нито в експертни групи и във вземането на политически решения по тези проекти.

От своя страна лидерът на РЗС Яне Янев отвърна на сигнала, който соцдепутатката прати срещу него на главния прокурорй подобаващо: "Мога да си сваля имунитета, за да помогна на госпожа Нинова да си свали мръсното бельо. Ще го направя по рицарски начин."


Рицарят на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев

„Какво толкова се притеснява? Най-вероятно, че ще й сваля мръсното бельо. А тя пък се кани, че ще ми свали имунитета. Моят имунитет е достатъчно твърд и силен, за да ме плаши някой", отвърна Янев.

Лидерът на РЗС категорично отхвърли обвиненията в набедяване. Той цитира с номера и дати публични протоколи, както и наименование на две партиди от Софийска градска прокуратура. Наименованието е за две съдебни производства, прекратени през 2010 г. и касае разговори между Красимир Георгиев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Шматко и Кириенко за строежа на „Белене", „Тракия" и дългосрочни преговори между България и "Газпром".

„В нищо не мога да набедя Нинова, защото боравя само с налични документи", каза Янев. Той заподозря соцдепутатката и колегата й Румен Овчаров, че сънуват, че ще му бъде свален имунитетът. „Ако това е така, те не са за парламента, те са за успокоителни и други процедури", прозря още Янев.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5601 |08.10.2012 Бойко Борисов поиска още пари за "Набуко" . 47| 5552 |26.09.2012 Американци поискаха да построят АЕЦ "Белене", ще преговарят с Русия . 33| 5435 |19.09.2012 България да поиска съвет от ЕK за "Белене" . 15| 7350 |15.09.2012 Корнелия Нинова: Правителството е знаело за атентата на летище Сарафово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads