Реклама / Ads
12| 4844 |13.04.2011 НОВИНИ

Л.Корнезов: Мъни, мъни всичко е пари при боевете

.
Проф. Любен Корнезов от БСП призова да не се гласува промяна в Наказателния кодекс. Според нея наказанията, който се предвиждат са затвор до 5 години и тежки парични глоби за организатори и участници в боеве между животни. Корнезов заяви: Не знам дали кучетата изядоха хората или хората кучетата, заяви професорът в типичен стил. Текстът в НК е предложение на Иван Иванов от ДСБ.
 

Оправихме хората, сега ще оправяме кучетата, казано гръбначните животни, даде друг поглед върху нещата юристът. Любен Корнезов нарече фалшив хуманизъм идеята за отнемане свободата на организаторите на боеве с животни. Щом сте такива големи хуманисти, защо не забраните войните между хората. Отворете телевизиите и ще видите…. Свободни борби има ли? Има – вече не се бият само мъже, бият се и жени, внесе оживление в залата червеният депутат. Дайте да забраним боевете между хората. Но не, там има милиони, милиони се въртят. Залагания, възмути се Корнезов.

На отправени към него реплики от залата професорът отговори, че е наясно с нещата. Знам и аз съм бил на ринга, каза той. И продължи с въпросите: “Боеве между животно и човек има ли – има? И пак залагане, и пак пари. Мъни, мъни всичко е пари.”

Формулировката „гръбначни животни” в Наказателния кодекс също вбеси Корнезов. Ами ако е петел? Щото то също е гръбначно, но той е символът на Франция. Няма ли боеве между петли, попита той. Няма да подкрепя този текст, защото това е фалшив хуманизъм, повтори той и сподели, че Иван Иванов го нарекъл свиреп човек. Свиреп съм, макар и да не съм убил ни едно врабче. Тук се занимаваме с едни мъртви текстове, за да си измием гузната си съвест, беше назидателен юристът.

Иван Иванов обаче репликира, че когато се говори за хуманизъм, трябва да се разбира както към хората, така и към животните. Той припомни, че такива са нормите в по-голяма част от страните–членки на ЕС. Те имат не само такива норми, а още по-строги. Това не означава фалшив хуманизъм, обърна се тъмносиният народен представител към колегите си. И припомни един друг период, в който „много хора бяха жестоко репресирани, а животните директно убивани”. “Когато имаше хайки от тогавашната власт – избиваха се кучетата по улиците пред деца. Хората плачеха. Това ли искате? Сега има много по-тежки случаи на фалшив хуманизъм”, внесе и той силна емоция в думите си. Трябва да предпазим младите да не наблюдават жестокости и това трябва да направи НК, каза той.

Иванов дори предложи по-сурови наказания към организаторите на боеве с животни, когато са полицаи, но впоследствие се отказа. Към такива хора трябва да има по-висока степен на репресия, каза Иванов.

Сравненията, които се правят за боеве между хора, са неподходящи. В бокса няма такова насилие, а кечът е едно шоу, един театър. Докато тук става въпрос за жестоки боеве, направи сравнение Четин Казак от ДПС.

Въпросът е – да накажем ли и тези, които оставят собствените си животни без контрол и те нападат хора, визира случая с ухапаната от домашно куче Корнелия Нинова депутатът Мая Манолова. Трябва да накажем и едните, и другите, намеси се тя. Насилието над животни се изражда в насилие над хора. Това се отнася още повече за организирането на боеве с животни. Това е един мръсен бизнес, в който се въртят кървави пари. Това трябва да бъде обявено за престъпление. Неуместно е да се прави каквато и да е аналогия със спорта, там има правила, феър плей, каза Манолова.

В крайна сметка бе приет текст, който регламентира наказание от 1 до 5 години и глоба до 10 000 лева за организатори на боеве с животни и за тези, които отглеждат или предоставят животни за боеве.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5107 |07.04.2011 Нямало далавера с горивото за АЕЦ ”Козлодуй”, всичко е в норма . 35| 5074 |14.03.2011 Борисов: Всичко идва от проблемите с петрола . 50| 5077 |18.02.2011 Л.Корнезов: Промени в НПК превръщат спецсъда в партиен . 109| 6521 |22.12.2010 Г. Първанов: България има слаб премиер; при мен "всичко е любов"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads