Реклама / Ads
7| 5567 |19.12.2011 НОВИНИ

Косми в храната? Криминално деяние!

.
Да сервираш лоша храна е като да предлагаш дрога на клиента, констатираха експерти.
 

Има една стара българска поговорка: "Когато фактите говорят и боговете мълчат”, коментира по БТВ председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин по повод шокиращи нарушения, установени в ресторантски кухни. Вече два-три закона били направени за туризма. В Испания се отнема правото на колегите да представят гилдията, защото не може така да се руши името й. Един министър, на когото няма да посоча името, ми каза преди време, че няма политическа воля, обясни Рагин.

Сега имало воля за разрешаване на този проблем. Секторът е сред най-проблемните у нас, посочи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Заради подобни нарушения на 16 000 заведения е отказана пререгистрация, дали сме такава на други 30 000 заведения. Нашите проверки оттук нататък следят дали хората в кухнята имат необходимата квалификация. Само за хигиенист в кухнята не се иска образование, посочи д-р Войнов.

Има система, на която трябва да отговаря всяко заведение. Тя се нарича HACCP и ние се съобразяваме изцяло с нея, обясни мениджърът в столично заведение Огнян Йотчев. Ресторантът се почиства по няколко пъти на ден, периодично. Попълват се и дневници за поддържане на хигиенното състояние на обекта. ХЕИ и ДВСК са проверявали заведението ни няколко пъти за последната година. Когато се открият нарушения се прави протокол. Упражняваме контрол и чрез видеокамери, има 24-часово наблюдение на обекта. Стараем се да изпълняваме всички изисквания, каза Йотчев.

Системата HACCP е напълно задължителна за всяко едно заведение, друг е моментът, че тя е фиктивна в много от тях. В дискотека, например, беше копирана система за фабрика за ядки. Предложихме промяна в Наказателния кодекс, за да може да се криминализира това деяние. Да сервираш лоша храна е като да предлагаш дрога на клиента, това е изключително опасно и мисля, че има воля за промени, заяви д-р Войнов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5562 |08.04.2011 Взривиха джипа на криминално проявен във Варна . 0| 5409 |08.07.2010 Закопчаха криминално проявени при акция в Бургас . 3| 4498 |23.04.2010 Труп на криминално проявен до киноцентъра . 11| 4898 |23.03.2010 ДПС: Няма конфликт на интереси за космическия хонорар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads