Реклама / Ads
4| 4209 |21.01.2016 НОВИНИ

Ковачев: Опасността е вече у нас; искат се бързи решения

.
Андрей Ковачев
Българският евродепутат Андрей Ковачев заяви категорично, че европейските граждани искат от ЕС бързи решения, защото "опасността е вече у нас". Той подчерта също, че за успешно справяне с проблеми като миграцията, борбата с тероризма и радикалния ислям страните-членки трябва да изпълняват поетите ангажименти, а също така да засилят сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, вкл. и чрез създаването на европейска разузнавателна и отбранителна структура.
 

"Срамно е лидерите да вземат общи решения в Брюксел, а когато се върнат в своите столици,  да не ги изпълняват, особено когато това се отнася за финансови задължения. Всяка страна-членка трябва солидарно да помогне с това, с което може, а общо заедно със САЩ, Русия, Китай, арабските страни, Иран, под егидата на ООН и започналия Виенски мирен процес трябва да гарантират работещо решение за мирното бъдеще на Сирия и Ирак, при което мигрантите, намиращи се сега на територията на ЕС, да могат да се върнат по родните си места", подчерта в речта си евродепутатът.

 

Той, също така, допълни че активирането на член 42.7 от страна на Франция  "трябва да послужи като катализатор за задълбочени политически дискусии и полагане на основите на силен и устойчив европейски отбранителен капацитет, вкл.  европейска разузнавателна служба, европейска армия и обща охрана на външните граници като по този начин ЕС ще може да посрещне множеството външни и вътрешни заплахи за сигурността".

 

Като първа стъпка в тази посока, Ковачев предложи ЕС  да изгради постоянна европейска гражданско-военна централа на стратегическо и оперативно ниво, която да координира както прилагането на планове за действие при извънредни ситуации, а така също сегашната както и бъдещите операции по активирането  на чл. 42.7 и чл. 42.2 в тясна координация  и без дублиране със структурите на НАТО.

 

Андрей Ковачев направи изказвания по тези теми по време на януарското пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург във връзка с дебатите по повод на Изявлението на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини относно систематично масово избиване на религиозни малцинства от ИДИЛ, както и  клаузата за обща отбрана (член 42, параграф 7 от ДЕС).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5366 |20.01.2016 Корнелия Нинова: Бездействието на управляващите е некадърно, вече е престъпление . 1| 4654 |14.01.2016 БСК пусна рубрика СТИГА ВЕЧЕ на сайта си . 22| 14008 |12.01.2016 Само във Фрог: Полицейски шеф пие от сутрин до вечер, дундурка любовница . 4| 6320 |05.01.2016 Светозар Филипов за Фрог: Главният мюфтия вече е избран от Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads