Реклама / Ads
14| 5290 |13.09.2012 НОВИНИ

Д. Ковачева: Дано съсипалите системата не влязат във ВСС

.
Диана Ковачева
Министърът изрази надежда следващият главен прокурор да е почтен човек с активна позиция. Братя Галеви били от онези 4%, които успявали да се отклонят от изтърпяване на наказанието си.
 

В началото на годината Министерството на правосъдието разработи безпрецедентни, по своята прозрачност, правила за номиниране на членове на ВСС, отбеляза по БТВ министърът на правосъдието Диана Ковачева. Част от тези правила беше и процедурата за номиниране, посочи правосъдният министър. „Факт – номинираните се оказват познати лица,” призна Ковачева. „От друга страна те са били номинирани от своите колеги.”


„Ако има такива, които наистина са съсипали системата, надявам се те да не бъдат избрани за членове на Висшия съдебен съвет,” каза още министър Ковачева. Този коментар на Ковачева бе предизвикан от думите на  омбудсманът и бившият председател на ВАС Константин Пенчев, който в интервю пред националното радио заяви, че част от кандидатите, номинирани от парламента, са съсипали системата. Ще бъде жалко, ако кандидатите, които се представиха със своите качества пред очите на всички не влязат във ВСС, а накрая бъдат избрани онези, които не са показали такива, смята Диана Ковачева. „Надявам се, че това няма да се случи!” По време на изслушването на кандидатите в парламента Ковачева забелязала, че депутатите били добре запознати със съдебната система.

 

„Надявам се следващият главен прокурор да е почтен човек с активна позиция, който да познава тези проблеми,” каза още министърът на правосъдието и добави: „Надявам се да няма партийни, а професионални кандидатури... сблъсък на идеи.” Затова, според Ковачева, е важно кои ще бъдат хората, които ще влязат във ВСС, „не само защото ще изберат следващия главен прокурор, а защото ще решават проблемите на съдебната система”. „Ако всичко приключи с изслушването в парламента, ще бъде много жалко,” посочи Диана Ковачева. Правосъдният министър коментира и проблема с темповете на работа в съда. До година две ходът на делата ще може да се проверява онлайн, с електронен подпис, обеща Ковачева в по БТВ.

 

Министър Ковачева сподели и мнението си за качеството на българското правосъдие във връзка с казуса на художника Хордан Опиц, който ще лежи в затвора, толкова, колкото трябваше да прекарат зад решетките и Братя Галеви.
 

По думите й Галевите са от онези 4%, които успяват да се отклонят от изтърпяване на наказанието си. „Надявам се, че рано или късно ще бъдат заловени и ще го изтърпят,” каза Диана Ковачева и изтъкна, че „правосъдието е за всички..., но понякога животът е разнообразен”. Магистратите трябва да работят за това да засилят усещането у гражданите, че има справедливост за всички, смята Ковачева. Понякога обаче действителността е различна, призна тя. „Чувството за справедливост е накърнено, усещам го от писмата, които получавам,” призна правосъдният министър на България.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5496 |09.09.2012 Р. Плевнелиев: Дано Скопие да не прави кухи декларации . 8| 5812 |27.08.2012 Ковачева: Няма държава, която да е имунизирана от терористични атаки . 32| 5488 |10.08.2012 А дано: След "Тракия" иде ред на "Хемус"! . 74| 11932 |20.07.2012 200 хил. евро открити в сейфове на Диляна Грозданова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads