Реклама / Ads
9| 4969 |03.12.2011 НОВИНИ

Ковачева: Темата за корупцията е широка

.
Диана Ковачева Източник: Монитор
По повод изследването на "Трансперънси интернешънъл" за това, че България се оказа най-корумпираната страна в ЕС, министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви пред Дарик радио, че индексът на организацията се прави в Берлин и се базира на комплексни изследвания на авторитетни световни институции.
 

"Асоциация "Прозрачност без граници" получава данните от индекса една седмица преди да ги представи, ние не знаем до последния момента какъв ще е индексът на България за корупцията. Изследването на "Трансперънси интернешънъл" има по-различна методология в последните години. Като цяло индексите на държавите са паднали надолу, има малък срив. Това не променя факта, че България се озовава отново в дъното на класацията. Това е бизнес индекс. Измерва се нивото на административната корупция през нивото на чуждестранния бизнес", заяви Ковачева.

 

На въпрос трябва ли който дава подкуп да не бъде наказван, Ковачева отговори, че това се обсъжда, както и декриминализирането на провокацията към подкуп. "Бих инициирала дебат по тази тема", добави Ковачева. Тя заяви, че нейната задача ще бъде проект, изработен от Министерството на правосъдието с юристи и с представителите на всички институции.

 

За това дали съдът е виновен за корупцията, Ковачева обясни, че според нея няма единствен виновник или някой пък, който да е отличник. "Темата за корупцията е широка, защото никоя институция не може сама да постигне успех в процеса на противодействие на корупцията – нито прокуратурата, нито съдът, защото те са като скачени съдове. В тази верига трябва да се включат и гражданите, които трябва да свидетелстват и да не отказват да свидетелстват, когато имат информация за корупционни престъпления. Хората се страхуват, че ще бъдат наказани, обаче. Една голяма част от сигналите са анонимни или се получават след като е даден вече подкуп. По-голямата част от хората нямат очакване нещо конкретно да се случи, а по-скоро информират, че нещо им се е случило, което не е добрият подход", подчерта Диана Ковачева.

 

За това дали е съгласна с критиките на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда, Ковачева каза, че чува критики и в двете посоки. "Не мога да заема страна. Ролята на министъра на правосъдието е да дава стратегическите насоки на реформата в съдебната система. Ще положа много сериозни усилия за това да подобря междуинституционалния дебат и сътрудничеството", категорична е Ковачева.

 

За критиките към нея, че й липсва опит, правосъдният министър посочи, че това е широка тема. "Госпожа Маргарита Попова даде чудесни основи за работа. Повече от 10 години съм наблюдавала и изследвала тези проблеми и е достатъчно министърът на правосъдието да е юрист, за да познава системата", уточни Ковачева.

 

Във връзка с обвинения, че е инсталирана в Министерството на правосъдието, Диана Ковачева заяви, че независимостта на съдебната система трябва да се защитава. "И това ще го правя с всички сили. Реформата трябва да се върши от представителите на съдебната система. Асоциация "Прозрачност без граници с или без мен ще продължи да работи ефективно и безпристрастно, и смяната на една личност не променя дейността на дадена организация", категорична е Ковачева.

 

На въпрос дали съдиите трябва да управляват съдебните институции, а прокурорите да си управляват прокуратурата, Ковачева отговори, че ако има нещо хубаво в това, че имаше доста скандали в предишните години във връзка с дейността на ВСС, то е това, че назря необходимостта от дебат."Трябва да се обсъжда наистина. Не е моя работа да кажа какво трябва да се случи с ВСС, това е работа и на законодателната власт, на представителите на съдебната система, на ВСС и на гражданското общество. ВСС работи с две подкомисии в момента и мисля, че това е добре. Прокуратурата трябва да бъде част от съдебната система, както е сега. Това е мое лично убеждение", категорична е Ковачева.

 

За Закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, Ковачева е на мнение, че това е сложна тема. "България е поела конкретни ангажименти и е критикувана от страна на ЕК, че няма такъв закон. Това е специална мярка, насочена към справяне с организираната престъпност. Това не е мярка, насочена към всеки гражданин. Много внимателно трябва да се обсъди този въпрос, не искам да коментирам в момента. Наистина дискусията трябва да бъде посветена както на това колко време назад може да се връща проверката, така и да се обсъди какъв да бъде и прагът на имуществото, което трябва да бъде проверявано. Ще бъде изработен проект, а в този процес трябва да се включи и законодателната власт и да бъде добре обсъден", констатира още тя.

 

За специализирания съд, правосъдният министър каза, специализираните съдилища срещу престъпната практика са мярка, която се предприема и срещу организираната престъпност. "Това е важна мярка, но трябва много внимателно да се проследи как функционират тези съдилища. Отговорът на въпросите ще дойде с практиката на тези специализирани съдилища и прокуратури. Няма нищо лошо, това ще е сериозен тест за самите хора, които са в тези съдилища. Когато говорим за специализирани съдилища, за ВСС, както и за формиране на институции, много важна е ролята на личностите, които ще бъдат в тях. Това трябва да са хора с кураж, неподкупни, хора с изявена ясна позиция. Структурата без назначение каква е, може да работи добре или зле в зависимост от това кой е вътре", допълни Диана Ковачева.

 

За СРС-тата министърът на правосъдието коментира, че много важен въпросът за това, че е малък броят на подслушванията, които се ползват в съда. "Трябва да се говори по този въпрос. Смятам, че трябва да има прозрачност, стига тя да не блокира работата на институциите", заяви Ковачева.

 

Тя каза, че в момента за нея абсолютен приоритет е проверката на ЕК следващата седмица по повод доклада на ЕК през февруари и в перспектива юлският доклад на ЕК.

 

Във връзка с изборите, Ковачева каза, че видяхме, че имаше огромен брой административни нарушения, които се дължаха на неподготвеността на изборната администрация. "В резултат на масирана кампания на медиите и НПО-тата, организационните нарушения по време на втория тур на изборите бяха доста по-малко. Но не е моя работа да казвам дали трябва да се касират изборите, още повече от позицията, на която се намирам. Има мерки, които трябва да се обсъдят срещу купуването на гласове. Например като мярка може да се обсъди в малките общини да се въведат повече преброителни комисии", каза още Диана Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5632 |22.11.2011 Велчев призна, че губят битката с корупцията . 10| 4755 |18.10.2011 Край на корупцията при шофьорските книжки . 6| 6375 |27.09.2011 Операция "Палките 2" удря корупцията в МВР . 12| 5112 |01.09.2011 В. Танов: Битката с корупцията е моя кауза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads