Реклама / Ads
1| 3159 |24.03.2021 НОВИНИ

ЕК на крачка да затегне мерките около износа на ваксини

.
Европейската комисия е все по-близо до взимане на решение за затягане на контрола около износа на ваксини срещу COVID-19. Причината - да се гарантира, че дози от одобрените от ЕМА препарати има за всички граждани на държавите-членки.
 

Това ще бъде обсъдено на двудневна среща на върха, която започна утре.

 

Предложението идва на фона на седмици, в които държавите членки се оплакаха от сериозен недостиг на количества. Основна причина за това е AstraZeneca, която не успя да изпълни поетите в договора с блока ангажименти. Това предизвика множество разочарование на стария континент и наруши ритъма на ваксинационните програми в страните-членки.


Брюксел планира да включи принципите на пропорционалност и реципрочност към механизма да прозрачност, въведен в края на януари. Това означава, че всяка отделна заявка за износ от фармацевтичните компании, които предоставят ваксини, одобрени в ЕС, ще се подлагат на оценка.

 

Цялото предложение би трябвало да стане ясно по-късно днес, преди да бъде обсъдено утре. Идеята е забраната да е в сила за шест седмици. Най-сериозно засегнати ще са Великобритания и САЩ - страните, които получават повече количества препарат, произведен на територията на блока, но същевременно не изпращат обратно дози, или са ваксинирали по-голям процент от населението си. 


Това може да породи предизвикателства пред страни като Великобритания, която сякаш е пряко таргетирана в документа.


По информация на брюкселското издание “Politico” обаче драстичното предложение може да сложи край на образа на “свободна за търговия зона” на ЕС. 


Принцип на пропорционалност и реципрочност означава, че ще се съобразява състоянието на здравните системи в държавите-членки и броят на ваксинираните, както и наличните количества препарат. Ако дадена фармацевтична компания има намерение да изнесе количества от своя препарат, произведени в ЕС в държава, чиято ваксинационна кампания е в доста по-напреднал стадий (каквато е Великобритания например), заявката ще бъде отказана.


Новото предложение на Комисията ще бъде обсъдено по време на двудневната среща на върха, която ще започне утре. Някои държави, като Ирландия, вече са се обявили против предложението и всякаква забрана за износ. Други страни като Франция и Италия приеха идеята по-добре и се обявиха за контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3317 |23.03.2021 Германия удължава мерките срещу COVID-19 . 7| 3402 |22.03.2021 Ангел Кунчев за удължаване на мерките: Всичко е възможно . 4| 3675 |21.03.2021 Европа се бунтува срещу COVID мерките . 25| 3671 |20.03.2021 Проф. Балтов: Ако спазвате мерките, затварянето ще е 10 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads