Реклама / Ads
4| 5252 |05.05.2010 НОВИНИ

Крадци "щурмуват" ел. кабел на Министерски съвет

.
Нагли крадци са разбили металните предпазни ограждения, през които преминава маслен кабел с високо налягане „Редута 110 кV", и са направили опит да го откраднат. Те са действали в района на моста над Перловската река на бул. "Данаил Николаев".
 

В 23:57 ч. на 3 май е подаден авариен сигнал за понижено налягане на маслото по кабел „Редута" в подстанция „Гео Милев" и секунди по-късно кабелът изключва.
Така прекъсва електрозахранването на потребителите от кварталите Център, Изток, Гео Милев, Подуяне, Сухата река и Хаджи Димитър.

Захранването е възстановено минути след това, но по резервен електропровод от съседни подстанции.

Аварийна група на ЧЕЗ Разпределение България е извършила обход по цялото трасе на кабела. На мястото, където са действали крадците, те са констатирали, че две от фазите на кабела са напълно разрязани, а третата фаза е частично повредена.

Според служителите на ЧЕЗ крадците са работили в добре организирана група и много професионално и прецизно са се подготвили за кражбата на съоръжението.
За тази цел трябва да притежават достатъчно високо ниво на техническо познание.

За времето на възстановяване на аварията клиентите от столичните квартали Център, Изток, Гео Милев, Подуяне, Сухата река и Хаджи Димитър ще бъдат с намалена сигурност на електрозахранването.
Също така потребители с първа категория на електрозахранване и важни административни сгради, включително и Министерският съвет, ще бъдат без резервно захранване, предупреждават още от компанията.

Технологичният режим на поддръжка и експлоатация на това съоръжение е изключително сложен. Възстановяването трябва да се извърши със специални материали и от специализиран екип на фирмата производител от Австрия.
Само стойността на материалите е приблизително 200 хил. лв.

Подготовката на съоръжението след възстановяването до въвеждането му в нормален
експлоатационен режим е труден процес и ще продължи минимум един месец, като това не гарантира впоследствие безаварийната му работа и не изключва риска от нови посегателства, посочват от електроразпределителя.

Заради това се обмисля вариант за цялостна подмяна на съоръжението със сух кабел за високо напрежение, което ще струва на дружеството 3 млн. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6223 |17.04.2010 Като изловим крадците, ще има и високи детски надбавки . 2| 5298 |24.02.2010 Осъдиха шефа на СКАТ, спрял кабелната на политически опоненти . 4| 4928 |26.01.2010 Опозицията против министерските промените в кабинета . 4| 5255 |27.12.2009 Празниците - рай за джебчии, крадци и измамници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads