Реклама / Ads
3| 4172 |07.12.2023 НОВИНИ

Краят на дерогацията влиза в пленарната зала

.
Източник: БГНЕС
Очаква се днес депутатите в Народното събрание да разгледат законопроектите за край на дерогацията за руски петрол. Те ще стигнат до пленарната зала, въпреки че в сряда бяха отхвърлени от Енергийната комисия.
 

Единият законопроект е изготвен съвместно от ГЕРБ и ДПС, като с него се предлага дерогацията да приключи на 1 януари.

 

Според втория законопроект на „Продължаваме Промяната” за краен срок се предлага 15 март. Към настоящия момент дерогацията важи до октомври догодина.

 

Депутатите ще се заемат и с данъчните закони. Следващата седмица ще бъде приет и държавният бюджет. Това беше договорено на среща между финансовия министър Асен Василев и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

 

Работата на комисията беше блокирана във вторник след разразилия се скандал с уволнението на директора на Пирогов и отказа на ГЕРБ и ДПС да участват в заседанието. Последно беше договорена нова програма за приемането на бюджета, която ще започне днес с приемане в зала на вече одобрението от комисията данъчни закони.

 

Ще се проведе и заседание на бюджетната комисия, на което ще сe продължи с обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси, Законът за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облагане. а първо четене беше прието на всеки две години общините да могат да актуализират данъчните оценки на имотите с пазарните цени и размера на данък сгради, което може да доведе и до увеличаване на данъците. Предстои да стане ясно дали ще бъде върнат на 20% ДДС за ресторантьорите, който в момента е 9 на сто.

 

Преди това - в дневния ред на парламента е предвидено изслушване министъра на енергетиката Румен Радев и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно изплащането на компенсации на хората, които останаха без ток след снеговалежите на 25 и 26 ноември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4010 |07.12.2023 COVID-19: Двама починали и 198 новозаразени . 10| 4470 |06.12.2023 Новият бюджет за култура: С 19% по-висок. Защо протестират артистите? . 22| 4455 |06.12.2023 Елена Поптодорова: САЩ ще продължи да подкрепя Украйна. Съпротива срещу това няма . 4| 9285 |06.12.2023 Важни промени за етажната собственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads