Реклама / Ads
20| 6490 |08.12.2014 НОВИНИ

Красен Станчев: "Южен поток" се градеше на вредни цели

.
Покрай обявеното от президента на Руската федерация пренасочване на "Южен поток", у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното: този проект тече надолу не само на картата, но e крайно безсмислен от стопанска и дори геополитическа гледна точка, твърди пред в."Труд" икономистът Красен Станчев.
 
Замисълът му се гради на грешни предположения и международно вредни цели.
Основната идея бе да се постигнат две политически предимства: да бъде неутрализирана Украйна като транзит към Европа (като с това "кранчето" в ръцете на "Газпром" се превърне в единствен и лесно управляем лост за манипулиране на страната) и, второ, да се постави Европа в по-голяма зависимост от внос на природен газ от Русия.
Според Красен Станечв между 2002 и 2012 г. тази зависимост спада почти с 1/3 - от 45,2% на 32%. Само за България и още четири страни (Балтийските плюс Словакия) тя е над 94% за същия период.

За да се осъществи този замисъл, има едно просто условие: газопроводът да бъде собственост на "Газпром" и други възможни доставчици да нямат достъп до него. На пръв поглед това е разумна стратегия по следните причини, твърди Станчев.

Първо. Ако има и друг достъп се намаляват разходите за добив и пренос на природен газ от местни и алтернативни източници - независимо дали конвенционален или от шисти. Между другото Румъния при 35% зависимост усилено разработва такива алтернативи и осигурява достъп до съществуващата инфраструктура.
Второ. Ако няма монопол на "Газпром", независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна. В Словакия изграждането на нова тръба, която позволява такива доставки, е вече на привършване.
Трето. За да се увеличи зависимостта на Европа, "Газпром" трябва да контролира количествата природен газ, тарифите за транзит и цените на едро, а без изключителна собственост (т.е. изключване на други доставчици) върху тръбата това няма как да се получи.

Общата предпоставка за осъществяване на тези три привидни рационалности е, че в ЕС някои страни (т.е. отделни политици и фирми) ще бъдат толкова мотивирани, че ще променят принципите на общата юрисдикция. (Какъвто опит бе направен в България от двама народни представители от БСП.)
Трябва да си доста наивен или глупав, за да вярваш, че такава перспектива на нарушение на управлението на закона е възможна, пък камо ли вероятна, е мнението на Красен Станчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 4681 |07.12.2014 Стойнев: Не ние, а Щонов спря "Южен поток" . 33| 6928 |07.12.2014 Лукарски: Русия се изяжда за "Южен поток"; води атаки срещу България . 29| 6326 |07.12.2014 Орешарски отговаря за "Южен поток" във Фейсбук . 24| 6693 |06.12.2014 Георги Първанов: Обадих се на Борисов за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads