Реклама / Ads
1| 4803 |19.06.2018 НОВИНИ

Красива стара софийска къща скоро ще бъде унищожена!

.
За това алармират от неправителствената организация ”Спаси София” на своята страница във Фейсбук. Сдружението иска отговори от отговорните за стопанисване и управление сгради - от кмета на София, Йорданка Фандъкова и от министъра на културата Боил Банов.
 

Поредната софийска красавица, този път на ул. Стара планина №9, скоро ще отстъпи мястото си на многоетажен "модерен" блок или "уникална" стъклена бизнес сграда. Унищожаването на нашия град продължава с любезното съдействие на министъра на културата Боил Банов (Министерство на културата), кмета Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, гл. арх. Здравко Здравков (Столична Община Направление "Архитектура и градоустройство"), които за толкова години не проумяха, че именно старите сгради са духът и красотата на София.

 

Някога защитена, статутът на къщата е свален през 2005г. заедно с още стотици други ценни и красиви стари сгради и е подготвена за "застрояване". Да им приседнат подкупите, дано, на всички позволили това да се случи! Грубо, но заслужено. Дотегна ни безобразното градостроителство (не казваме градоустройство, защото такова явно няма), алчността и простотията да бъдат водещи при взимането на решения как да изглежда столицата ни. Омръзна ни културата и историята ни да бъдат заличавани и да отстъпват място на бетонно-стъклени мастодонти. Софийското поле е голямо, толкова ли за 30 години никой не успя да намери друго място, за да реализира инвестиционните си намерения, вместо непрекъснато центърът да бъде уплътняван и унищожаван?

 

Г-н министре на културата, Вие носите споделена отговорност за случващото се. Сега Вие сте на власт и решенията зависят от Вас. Настояваме незабавно:
Статутът на защита на всички оцелели сгради, премахнат през последните 30 години да бъде незабавно възстановен!

Категорията за защита "за сведение" да отпадне и всички сгради, които в момента я имат автоматично да преминат в по-горната "с местно значение"!
Да започнете да си вършите работата, а именно - да гарантирате, че прашасващите в закона правила за опазване и поддръжка на паметниците на културата се прилагат от общините. СЕГА! Не "в светлото бъдеще" - днес!

Настояваме да се спре с празнословия и заобикаляне на проблема, настояваме за решителни действия в полза на културата и градовете ни, в противен случай си подавайте оставката!

#СпасиСофия #КултурноНаследство
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4281 |19.06.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4216 |18.06.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4844 |17.06.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4244 |14.06.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в с. Железница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads